Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bilim

Radyasyonlu Gökyüzü Soğutma Teknolojisi

Dünya yüzeyinin sıcaklığı genel olarak oldukça stabildir, ancak bir şekilde ısınmasını sağlamak zorundadır. Isı dalgaları bir kaldırımdan yükseldiğinde, örneğin, daha soğuk havaya dalabiliyorlar. Bu soğutma işlemi nihayetinde üst atmosfere ve daha sonra radyoaktif gökyüzü soğutması adı verilen bir işlemde soğuk, cansız alan çevrelerine ulaşmaktadır.

Bilim adamları, dünyanın dört bir yanındaki sabit elektriksiz insanlara yardım edebilecek düşük maliyetli bir enerji kaynağı oluşturmak için ışınımlı gökyüzü soğutmasının arkasındaki ilkeleri kullanmak istiyor.

UCLA Samueli Mühendislik Okulu’nda malzeme bilimi ve mühendisliği profesörü olan yardımcı yazar Aaswath Raman, “Bu etki her zaman doğal olarak, özellikle de net gecelerde ortaya çıkıyor” diyor. “Sonuç, bir araba, zemin veya bina olsun, ısıyı fırlatan nesnenin ortam sıcaklığından biraz daha soğuk olması” dedi.

Bir yerde ve gökyüzünde bir yerde radyasyonla gökyüzü soğutma gerçekleşir. Gökyüzüne bakan bir yüzey sonunda ısının bir kısmını dışarı fırlatacak ve bu reddedilme termal radyasyon şeklini alacaktır. Dünya’nın atmosferinin havası, zemin kadar sabit bir sıcaklığa sahip değildir. UCLA ekibinin teknolojisi bu sıcaklık farklarını kendi avantajlarına göre kullanıyor. Etraftaki havadan ısıyı alır, aksi takdirde gökyüzüne yükselir.

Bu ısı daha sonra elektriğe dönüştürülür. Teknolojilerinin düşük maliyetli bir şekilde yenilenebilir elektrik sağlayabildiğini kanıtlamak için araştırmacılar, donanım ve elektronik malzeme mağazalarında satın alınan parçaları kullanarak bir konsept kanıtı cihazı oluşturdular.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Maliyet 30 doların altında. Sistemi test eden bilim adamları, Aralık 2017’nin sonunda açık gökyüzü koşullarında Kaliforniya’nın Stanford kentinde bir çatı kullandılar. Akşamları hava soğuktu ve testler sırasında -1 ile -3 derece arasında değişen sıcaklıklara sahipti. Sonra, bir tarafı siyaha boyanmış, gökyüzüne bakan siyah bir alüminyum disk çıkardılar. Ekip daha sonra siyah diski, çevresindeki havanın yaydığı ısıyı yaymak için kullandı. Sıcaklık farkına cevaben elektrik voltajı üreten bir termoelektrik jeneratör, ısıyı elektriğe dönüştürdü. Sonuç mu? Ekip, metrekare başına 25 miliwatt üretti ve bu da tek bir LED ampulünü çalıştırabilir. Bu tek bir güneş pilinden daha az, ama ikisinin de muhalefette çalışması gerekmiyor.

Written By

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Tavsiyeleri

Teknoloji

Türkiye’de ilk kez mobil uygulama kontrollü robot yarışması formatının uygulanacağı Robowars.dev robotik yarışmasına geri sayım başladı. Mobiler.dev mobil yazılım topluluğu tarafından organize edilen ve...

Yazılım

Dijital teknolojilerin kullanım alanlarına her geçen gün yenileri ekleniyor. Son olarak erken çocukluk gelişimi, bakımı ve eğitiminin yaygınlaştırılması için yapay zeka destekli dijital ebeveyn...

Teknoloji

TAV Technologies, 60’tan fazla ülkede iş yeri kültürü ve çalışan memnuniyeti konusunda çalışan Great Place to Work Enstitüsü’nün yürüttüğü programa katılarak sertifikasyon almaya hak...

Haberler

Organizatör, Computex 2019'un 171 ülkeden yaklaşık 43.000 ziyaretçi çektiğini söyledi. 2020 taksitini iptal eden tek yıllık teknoloji fuarı değil.

Advertisement