Dünya

Avustralya Yangınları Hakkında Her Şey!

Siberdefter ekibi olarak Avustralya yangınlarını detaylandırdık…

siberdefter-avustralya-yangın

Avustralya Yangını, 2019’un sonlarında yangın sezonuna yıkıcı bir başlangıç yaptı ve yağmurlar Şubat 2020’deki en kötü yangıların çoğunu içermeye yardımcı olmadan önce işler hızla kötüleşmişti.

Peki şimdiye kadar neler oldu? Avustralya’nın New South Wales kentinde düzinelerce yangın patladı ve hükümetin Kasım 2019’da olağanüstü hal ilan etmesini istedi. Yangınlar hızla tüm eyaletlere yayılmış ve çok tehlikeli bir hal almıştı. Güney Kore’nin yaklaşık 25,5 milyon dönümlük bir alanı yandı.

En az üç gönüllü itfaiyeci de dahil olmak üzere en az 33 kişi öldü ve bilinmeyen daha birçok kayıp var. Yaklaşık 3.000 ev yıkıldı ve hasar gördü. Yılbaşı gecesine giden günlerde alevler yoğunlaştıkça, tahliye edilmeye zorlanan binlerce insan Yeni Güney Galler ve Victoria’daki plajlarda sığındı.

Avustralya’da Mevsimler

Avustralya‘da yazlar Aralık ayından Şubat ayına kadar uzanır; yangın mevsimi genellikle Ocak ayı sonlarında veya Şubat başında zirveye ulaşıyor. 3 Ocak’ta yetkililer, önümüzdeki birkaç gün içinde koşulların daha da kötüleşeceği konusunda uyardı.

Yeni Güney Galler Ulaştırma Bakanı Andrew Constance, Sydney Morning Herald’a “Bu alevli bir fırın olacak” dedi. 10 Ocak’a kadar, alevleri havalandıran tehlikeli rüzgarlar nedeniyle güneydoğunun en sert bölgelerinde bir dizi büyük tahliye turu başladı.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avustralya Yangından Etilenen en çok eyalet: Yeni Güney

En çok etkilenen eyalet olan Yeni Güney Galler’deki yangınlar nihayet 13 Şubat’ta “içerildi” ilan edildi. New South Wales Kırsal İtfaiye görevlisi yardımcısı Rob Rogers, “Bu sezonda çok fazla acı çeken hem itfaiyeciler hem de sakinler için gerçekten yıkıcı bir yangın mevsimiden sonra .. İnsanlara yardım etmeye odaklanmaya çalışıyoruz.” dedi. Twitter’da paylaşılan video. Rölyef yağmurlarının yirmi yılda bölgedeki en yağışlı haftayı işaretlemesi sonrasında geldi.

Duman başka bir felaket olmuştu. 1 Ocak tarihinde, Avustralya’nın başkenti şimdiye kadar gördüğü en kötü kirliliği kaydetti ve hava kalitesi endeksi “tehlikeli” olarak kabul edilenin 23 katı daha yüksekti. Şehirdeki duman doğum odalarına kadar girdi, MRI makinelerinin çalışmasını durdurdu ve uçağa bastıktan kısa bir süre sonra ölen yaşlı bir kadında solunum sıkıntısı tetikledi.

https://twitter.com/DrSteveRobson/status/1212052843198177281

Duman, 1.000 mil uzaklıktaki Yeni Zelanda’ya ulaştı ve burada buzul kaplı zirvelerin üzerinde ürkütücü sahneler yarattı. Tüyler o kadar kalındı ki bir NASA uydusu uzaydan resimlerini çekti.

Sydney Üniversitesi’nden bir tahmine göre, 1 milyardan fazla memeli, kuş ve sürüngen muhtemelen alevler içinde hayatını kaybetti. Kanguru Adası’nda yaklaşık 25.000 koala öldü. Yeni Güney Galler’deki tüm koalaların üçte biri olan sekiz bin koala’nın öldüğüne inanılıyor ve koalaların yaşam alanının yaklaşık yüzde 30’u da yok edildi. Yıkım sadece Avustralya’nın benzersiz ekosistemleri üzerindeki mevcut baskılara katkıda bulunuyor. Kıta, başka hiçbir yerde bulunmayan 244 türe ev sahipliği yapıyor. Bölge ayrıca son 200 yıl içinde soyu tükenmiş yerli memelilerin en yüksek oranına sahiptir. Tarım, Su ve Çevre Bakanlığı, 11 Şubat’ta 113 hayvan türünün bir listesini yayınladı.

Avustralya Yangınları Hakkında Her Şey!

“Vahşi yaşam üzerindeki potansiyel etkileri yıkıcı olan,”Kristal Kolden, 2018 yılında Tazmanya yangınları okudu Idaho Üniversitesi’nde yangın bilim doçenti “Yıllarca bunun ne kadar kötü olduğuna dair tam bir muhasebe olmayacak.” Okaliptüs ormanları gibi bazı ekosistemler yangınlara eğilimlidir ve geri dönecektir ancak Kolden, Avustralya’nın milyonlarca yıldır hayatta kalmayı başaran türlerin yaşadığı bitki örtüsü ceplerine de ev sahipliği yaptığını belirtiyor. “Dinazorların çağının bu inanılmaz kalıntılarına esasen ateşe adapte edilmemiş ve yandığında yok olmuş olacak.”

5 Ocak’ta Altın Küre Ödülleri sırasında, Joaquin Phoenix, Ellen DeGeneres, Patricia Arquette ve Cate Blanchett gibi ünlüler yangınlarla ilgili endişelerini paylaştılar. Avustralyalı yerli Russell Crowe, çılgınlıklar nedeniyle ödül törenini atladı (Kasım ayında evi yangınlardan zarar görmüştü), ancak Jennifer Aniston, Sınırlı Bir Dizi veya TV için Yapılmış Sinema Filminde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandıktan sonra ondan bir mesaj verdi . “Hata yapma. Avustralya’da ortaya çıkan trajedi iklim değişikliğine dayalı ”dedi.

İklim değişikliğinin bununla ne alakası var?

Yangın fırtınası Avustralya için yeni bir durum değil. Genellikle sıcak ve kurak bir yer, Kaliforniya veya Akdeniz’deki koşullara benzer. Avustralya’daki okaliptüs ormanlarının ateşle benzersiz bir ilişkisi vardır; ağaçlar tohumlarını serbest bırakmak için ateşe bağımlıdır.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ancak bu sezonki yangınlar daha önce görülmemiş. Çok daha erken bir yangın mevsimi ve yangınlar çok büyüdü. Yangınları besleyen hava koşulları tarihseldir. Avustralya , 18 Aralık’taki en sıcak gününden acı çekti ve 41.9 santigrat derece (107.4 Fahrenheit) ulusal ortalama sıcaklığa ulaştı . Geçen ay Avustralya’nın en sıcak Aralıkıydı ve 2019 ülkenin en sıcak ve en kurak yılıydı . Aşırı sıcak ve kuraklık yangınları daha fazla yaklaştırdı. Orman yangınlarının artan yoğunluğu ve sıklığı, bilim adamlarının ısınan bir dünya için öngörülerine uygundu.

Avustralya Yangınları Hakkında Her Şey!

Avustralya Başbakanı Scott Morrison iklim değişikliği ve kömürün savunulması konusundaki kendi eylemsizliğinden dolayı sıcakla karşı karşıya . Morrison yönetimi, Aralık ayında Madrid’de düzenlenen Birleşmiş Milletler iklim konferansında Paris anlaşmasını uygulamak için bir kural kitabı tamamlamak için küresel çabaları engellemek için eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Morrison, yangınların ortasında Hawaii’ye tatile gittiği için kısa sürede bir tepki aldı.

“Bence Avustralya’daki çevre bilimcileri ve ekologlar arasında tartışmadan, kesinlikle politika yapmadan donmuş olduğumuza dair bir his var. Sanırım şimdi bilim insanlarını önümüzdeki birkaç on yıl içinde neler olup bittiğine bakmak için çadırlarını geri getirmenin zamanı geldi ”diyor Sydney’deki ekoloji uzmanı Chris Dickman, alevlerdeki hayvanların ölüm oranını tahmin ediyor, Public Radio International’ın Dünyasına anlattı . 

Dickman, “Muhtemelen şu anda Avustralya’nın ilk aşamalarında dünyanın diğer bölgelerinde iklim değişikliğinin nasıl görünebileceğine bakıyoruz” dedi.

Binlerce protestocu 10 Ocak’ta Sidney, Melbourne ve Avustralya’daki diğer şehirlerde sokaklara çıktı. Göstericiler fosil yakıt sübvansiyonlarına bir son verilmesi çağrısında bulundu ve iklim değişikliği konusunda eylemde bulundular ve Başbakan Morrison’un görevden ayrılmasını talep ederken bazı yolları kapattılar.

Yangınlar nasıl çözüme ulaşıyor?

Avustralya, özellikle yangınların çoğunun yandığı kırsal çalılıklarda gönüllü itfaiyecilere büyük ölçüde güvenmektedir. Yangın tepkisi, merkezi yangın yönetim sistemlerine sahip ABD gibi yerlere kıyasla toplum çabalarına daha fazla dayanmaktadır. Mevcut kriz bazı politika değişikliklerine yol açmıştır. 

Gönüllüler yerel alevlerle savaşmak için çalışamayınca, Morrison Aralık ayında telafi edileceğini açıkladı. Yerel kuvvetleri desteklemek için Avustralya ordusu kendi uçaklarına ve gemilerine ve 3.000 ordu rezervine gönderdi . Yurtdışından da yardım geliyor: ABD ve Kanada alevlerle savaşmak için itfaiyeciler gönderdi. Malezya da yardım göndermeye hazırlanıyor .

Advertisement. Scroll to continue reading.

“İNSANCA MÜMKÜN DEĞİL.”

Uzmanlar, aşırı koşullar altında, itfaiyecilerin alevleri durduracak kadar yağmur yağana veya yangınların yakıt tükenip kendilerini yakana kadar yapabileceği çok şey olmadığını söyledi. “Bu yangınları önlemek veya bunları söndürmek insanca mümkün değildir,” dedi. Timothy Ingalsbee, Oregon merkezli Güvenliği, Etik ve Ekoloji için itfaiye United yöneticisi, “Yangın ortamlarında yaşama stratejimizin büyük bölümünü, tüm itfaiyecilere, tamamen söndürmeye, alevlere tepki göstermeye koyduk. Ve biliyorsunuz, şimdi özellikle iklim değişikliği göz önüne alındığında koşullarla karşı karşıyayız.”.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Tavsiyeleri

Siberdefter © Tüm Hakları Saklıdır.

Exit mobile version