Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nedir

VPN Nedir? VPN Ne İşe Yarar?

VPN (Virtual Private Network), Türkçe karşılığı sanal özel ağ anlamına gelir. İnternette gezineceğiniz zaman kimliğinizi gizlemek isterken bir VPN kullanılır. Bir sanal özel ağın (VPN’in) nasıl çalıştığını anlamak için bir tünel hayal edin. Tünelin bir tarafında siz, diğer tarafında ise ziyaret etmek istediğiniz bir web sitesi var. Bir VPN kullanarak internette bir şey aradığınızda, güvenli tünelden diğer taraftaki sunucuya gidersiniz, aradığınız verileri alır ve kimse sizi izlemeden cihazınıza geri getirirsiniz. Bu, internet servis sağlayıcınızdan (ISS) ve aksi takdirde internetteki hareketlerinizi takip edebilecek bilgisayar korsanlarından daha fazla gizlilik sağlar.

Peki internet üzerindeki aramalarınızı gizli tutmak için neden bir VPN servisi kullanmanız gerekiyor? Her bir bilgisayarın insanlarda olan parmak izlerinize benzer benzersiz bir IP adresi vardır. IP adresiniz size kadar izlenebilir ve internette dokunduğunuz her şeyi meraklı gözlerle gösterebilir.

Bununla birlikte, bir VPN gizlilik kalkanı görevi görür ve parmak izinizi (IP Adresinizi) bir çift eldiven gibi örterek bilgisayar korsanlarının bilgilerinizi veya daha da kötüsü kimliğinize erişmesini engeller. Ancak endişelenmeniz gereken sadece bilgisayar korsanları değil. Günümüzün modern dünyasında, ISP’niz bile verilerinizi kaydedebilir ve anlaştığı reklam verenlere para karşılığında satabilir. Birçoğu için bir VPN kullanma kararı, gizliliklerini kontrol etmelerini sağlar.

Genel olarak şirketler çevrimiçi ortamda verilerini korumak için bir VPN hizmeti kullanırken, son zamanlarda kişisel amaçlar için kullanılan VPN hizmetlerinde bir artış gözlenmiştir. Örneklere bakıldığı zaman, akış hizmetlerinde coğrafi olarak kısıtlanmış içeriğe erişmek, genel Wi-Fi ağlarındaki filtreleri aşmak ve finansal web sitelerine erişirken verilerin güvenliğini sağlamak için bir VPN kullanmayı içeriyor.

Dizüstü bilgisayarınızda, mobil cihazınızda, tabletinizde, akıllı televizyonlarınızda veya yönlendiriciniz üzerinde bir VPN servisi kullanabilirsiniz. Bu cihazlardan herhangi birinde VPN kullanmak, çevrimiçi konumunuzu gizleyerek daha anonim kalmanıza yardımcı olabilir ve halka açık Wi-Fi’ye bağlandığınızda ek güvenlik sağlayabilir.

Bu güvenli bağlantıyı oluşturmak için bilgisayarınızda VPN istemcisi adı verilen ve bilgisayarınızı başka bir konumdaki bir VPN sunucusuna bağlayan bir tür yazılım kullanırsınız. Bilgisayarınız ve karşı taraftaki sunucu arasındaki tüm trafik şifrelenir ve başkalarının paylaştığınız verileri görmesi engellenir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

VPN Ne Yapar?

Bir VPN, internet etkinliğinizi diğerlerinden gizler ve konumunuzu farklı bir şehir veya ülkedeymiş gibi gösterebilir. Bir VPN’nin korumayı değil gizliliği desteklediğini anlamak önemlidir. Sanal bir özel ağ, web’de anonimliğin desteklenmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Verilerinizin reklamcılara veya kimlik hırsızları gibi kötü niyetli kişilere açık olmaması için bilgilerinizi şifreleyerek size bir dereceye kadar gizlilik sağlar. Ancak, iyi bir virüsten koruma yazılımıyla eşleştirilmediği sürece, bilgisayarınız yine de kötü amaçlı yazılımlara karşı hassastır.

İşletmeler, bir çalışanın evde çalışırken veya seyahat ederken şirketin veritabanına bağlanması gerektiğinde bilgileri güvende tutmak için bir VPN kullanır. Bu tür bir VPN hizmeti, bilgisayarınızın şirketin sunucularıyla aynı ağ üzerindeymiş gibi görünmesini sağlar ve sanki ofisteymişsiniz gibi uygulamalara ve verilere erişim sağlar.

Birçok kişisel kullanıcı, güvenlik veya gizlilik için bir VPN hizmetine güvenir. Şirket bilgilerini güvende tutan aynı şifreleme, evdeyken veya herkese açık ağları kullanırken göz atmanızı güvende tutmanıza yardımcı olabilir. Bu hizmet ayrıca IP adresinizi web sitelerinden gizleyebilir ve çevrimiçi olarak ne yaptığınızı internet servis sağlayıcınızdan gizli tutabilir.

Bir VPN, başka bir konumdaymışsınız gibi görünmesini de sağlayabilir. Buna coğrafi kimlik sahtekarlığı denir ve genellikle yalnızca belirli bir bölgede veya ülkede kullanılabilen bir akış hizmeti kitaplığına erişmek için yapılır. Örneğin, coğrafi engelleme nedeniyle normalde erişemeyeceğiniz bir sporu izlemek için farklı bir ülkede olduğunuzu gösterebilirsiniz. Konumunuzu taklit etmek için, akış yapmak istediğiniz bölgedeki bir VPN sunucusuna bağlanmanız ve yine de akış hizmetinin kendisine abone olmanız gerekir. Bu nedenle, ihtiyaçlarınızı karşılayabileceklerinden emin olmak için bir VPN sağlayıcısının sunucularının nerede olduğunu araştırmak önemlidir.

Bazı okulların, şirketlerin veya hükümetlerin belirli web sitelerini engellemek için yerleştirdiği içerik filtrelerini aşmak için sanal bir özel ağ da kullanabilirsiniz. Hatta bazı internet tarama ve akışlarınızı hızlandırabilir. Bunun nedeni, bazı internet sağlayıcılarının belirli hizmetlere veya web sitelerine giden trafiği kısmasıdır (veya yavaşlatmasıdır). İnternet hızlarınızı kısmak, özellikle eşler arası (P2P) indirmeler için torrent uygulamaları kullananlar için yaygındır. Bir VPN bu durumda çok yardımcı olabilir, çünkü bu trafiği ISS’nizden gizler, aksi takdirde yasal olarak büyük dosyaları paylaşırken çok fazla bant genişliği kullandığınızı tespit ederse trafiğinizi yavaşlatabilir.

VPN Nasıl Çalışır?

Bir VPN, bilgilerinizi şifreleyerek ve güvenli bir tünel üzerinden bir VPN sunucusuna gönderip geri göndererek çalışır. Bu işlemi, bankada çek bozdurmak için pnömatik tüp sistemini kullanıyormuşsunuz gibi hayal edin. Sonunda, kimseyle paylaşmak istemeyeceğiniz hassas bilgileriniz var. Bankacılık bilgilerinizi taşıyıcıya ve hassas bilgilerinizi ve para biriminizi güvenli bir şekilde iade eden bankacıya taşınırken güvende olduğu pnömatik tüpe yerleştirirsiniz.

Bir VPN bu işleme benzer şekilde çalışır. Cihazınızda bir arama motoruna bir sorgu girersiniz. VPN, verilerinizi şifrelemek (taşıyıcıya yerleştirmek) için bir VPN protokolü kullanır ve güvenli bir tünelden (pnömatik tüp) bir VPN sunucusuna (bankacı) gönderir. Sunucu, bilgilerin şifresini çözer ve istediğiniz web sitesinden (istediğiniz para birimi) arama sorgunuzun cevabını alır. Sunucu daha sonra alınan verileri şifreler ve sizin tarafınızdan şifrenin çözülmesi için tünelden size geri gönderir. Bu işlem sırasında bilgileriniz gizli tutulur ve tünel sistemi dışında hiç kimse tarafından erişilemez.

VPN sunucusu, ulaşmaya çalıştığınız web sitesi ile sorgunuzu ilettiğinde, web sitesi sizinki yerine sunucunun IP adresini görür. IP adresiniz ve coğrafi konumunuz ve tarama geçmişiniz gibi onunla bağlantılı tüm tanımlayıcı bilgiler, tüm süreç boyunca gizli tutulur.

Ancak bir VPN yalnızca cihazınızda düzgün şekilde etkinleştirildiğinde çalışır. Bu nedenle, akıllı TV’ler, oyun konsolları, medya akış cihazları, akıllı buzdolapları ve Wi-Fi bağlantısı olan her şey dahil olmak üzere tüm cihazlarınızda nasıl VPN alacağınızı ve kuracağınızı anlamanız önemlidir. Ayrıca, sanal bir özel ağ kullanmaktan nerede yararlanabileceğinizi ve onu yönlendiricinize bağlamanın sizin için doğru olup olmadığını belirlemek için bir VPN’nin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi almayı düşünebilirsiniz.

Tavsiye ettiğimiz hızlı, güvenilir ve ucuz VPN

Eğer hem hızlı hem güvenilir hem de aylık ucuz ücretlendirme ile bir çok özellik sunan bir VPN arayışında iseniz NordVPN’i sizlere rahatça tavsiye edebiliriz. Buradaki link üzerinden NordVPN hizmetine bakabilirsiniz.

Advertisement. Scroll to continue reading.
NordVPN WW

Written By

Siberdefter'de Chief Executive Officer

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Tavsiyeleri

Advertisement