Cep Telefonu

Android 11 Beta Çıktı!

Bugün Android Google, Pixel telefonlar için Android 11 beta sürümünü yayınladı. Yenilenmiş bir bildirim sistemi, yeni bir güç menüsü ve düzinelerce küçük yeni ayar bulunuyor.

Android “tamamlanmış” bir işletim sistemidir, yani çok fazla eksik özellik göremeyiz. Android ve iOS karşısında sorun var gibi akıllı telefon işletim sistemleri tecrübeli olduğu söylenebilir. Dolayısıyla Android 11 pek çok yeni özellik eklemiyor; bunun yerine, telefonunuzun zaten yaptığı tüm şeyleri ele almanıza yardımcı olmaya çalışıyor. Olgun bir işletim sisteminin işi de zaten karmaşıklığı yönetmektir.

ANDROİD 11 BETA’DAKİ BAŞLICA ÖZELLİKLER

  • Konuşmalar : Bildirim gölgesi artık mesajlaşma uygulamalarınızdan gelen iletileri üstteki kendi bölümlerine ayıracak
  • Öncelikli görüşmeler: Belirli görüşmeleri gönderenin avatarını kilit ekranınıza yerleştiren ve isteğe bağlı olarak Rahatsız Etmeyin ayarlarınızı kırmanıza izin veren “öncelik” şeklinde beliren bir özellik.
  • Kabarcıklar : Mesajlaşma konularınızın diğer uygulamalarınızın üzerinde yüzen küçük bir baloncuğa girmesini sağlayabilirsiniz. Aynı Facebook Messenger için Chat Heads gibi çalışır, ancak şimdi herhangi bir manifatura uygulaması için kullanılabilir.
  • Bildirimlerin “Uyarı bildirimleri” ve “Sessiz bildirimler” için daha basit ve anlaşılması kolay ön ayarları var ve bu ön ayarların nasıl çalıştığı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlıyor
  • Rahatsız Etmeyin , mod açıkken hangi uygulamaların veya kişilerin sizi bilgilendirmesine izin verileceğini özelleştirmenizi sağlıyor
  • Medya kontrolleri hızlı ayarlara taşındı ve ses çıkışınızın nereye gideceğini seçebilirsiniz
  • Ekran görüntüleri artık tıpkı iPhone’da olduğu gibi sol alt köşede görünüyor
  • Yerel ekran kaydı nihayet resmi, Android düzeyinde bir özellik haline geldi
  • Güç menüsü artık telefonunuzu güçlendirmek için kontroller, Google Pay kartları ve kartları ve şimdi akıllı ev kontrolü ile bir tür dijital cüzdan görevi görüyor
  • Sonlar ekranında artık ekran görüntüsü almak, ekran görüntüsünü paylaşmak veya metin seçmek için yeni düğmeler var
  • Dock’unuzu önerilen uygulamalarla değiştirebilirsiniz (ama neden gerçekten yapasınız ki?)
  • Konum için yeni bir kerelik izin seçeneği var
  • Bir uygulamayı bir süre kullanmazsanız, izinleri otomatik olarak sıfırlanır
  • Telefonunuzu konuşarak kontrol etmenizi sağlayan erişilebilirlik özelliği olan Sesli Erişim yükseltildi ve artık “ekran içeriğini ve içeriğini anlayabilir ve erişilebilirlik komutları için etiketler ve erişim noktaları oluşturabilir.”

Sohbet başlıkları size göre değilse, önemli metinleri kaçırmadığınızdan emin olmak için başka bir seçeneğiniz vardır. Görüşmeler bölümünde bir bildirime uzun basın; üç seçenek arasından seçim yapabilirsiniz: Öncelik, Uyarı ve Sessiz. İşte böyle yıkılıyorlar:

  • Öncelik: bildirimle birlikte gelen küçük simge – genellikle gönderen kişinin avatarı – durum çubuğunuzda ve yalnızca uygulama simgesi yerine kilit ekranında görünür. Bildirim gölgesinin içinde, bu görüşmeler her zaman en üstte görünecek ve ayrıca simgelerinin etrafında sarı bir vurgu olacaktır. İsteğe bağlı olarak, öncelikli konuşmaların Rahatsız Etmeyin özelliğini de aşmasına izin vermeyi de seçebilirsiniz.
  • Uyarı: daha önce olduğu gibi çalışır
  • Sessiz: Sessiz öğesine dokunduğunuzda, bu ileti dizisinin telefonunuzu uyarması engellenir, ancak sohbet dizisinin bildirimleri, en alttaki sohbet bölümünde görünmeye devam eder. Ben zaten bu seçeneği özellikle konuşkan birkaç konu üzerinde kullandım. İletileri kaçırmıyorum çünkü görüşmeler bölümünde hala üst sıralardalar, ancak telefonum her küçük mesajla titremiyor.

Bunların hepsini okuduğunuzda pek çok aptalca karışıklık gibi geliyor, ama aslında bu yeni sistemi kullanmak hemen mantıklı. Artık sohbetlerimin kontrolünü çok daha fazla hissediyorum. Bireysel aile üyelerinden gelen metinler geçer, ancak aile grubu sohbetinden gelen metinler kaybolmadan susturulur.

Bir zamanlar, mobil işletim sistemleri birden fazla sohbet uygulamasının sorununu tek bir uygulamaya geçirerek çözmeye çalıştı – ancak bu sohbet uygulamaları açıkça toplanmaktan memnun değildi. Android 11’in çözümü, webOS’un Synergy veya Windows Phone’un omnibus iletişim sayfasını yeniden oluşturmaya çalışmak değil, bunun yerine bildirim düzeyinde ilgilenmek. Google’ın çalıştığı kısıtlamalar göz önüne alındığında zarif bir çözümdür. Her Android kullanıcısının birden fazla sohbet uygulamasıyla uğraşması gerekir ve gerçek entegrasyon asla gerçekten işe yaramaz. Ama en azından bildirimleri bir noktada.

DİĞER BİLDİRİM DEĞİŞİKLİKLERİ

Uyarı bildirimi ve Sessiz bildirim bölümleri büyük ölçüde değişmez, ancak yine de bildirim gölgesindeki her şey biraz daha büyük ve daha net bir şekilde ayrılır. Bir bildirimin nasıl görüneceğini (veya görüneceğini) hızlı bir şekilde ayarlamak için bir bildirime uzun süre basabilirsiniz. Bununla birlikte, bildirim ayarlarına girerseniz, birkaç seçenek daha bulacaksınız.

İlk olarak, durum çubuğunuzda veya kilit ekranınızda sessiz bildirim simgelerinin görünüp görünmeyeceğini değiştirmek daha kolaydır. Ayrıca bildirim ayarlarına girebilir ve istediğiniz sayıda nitty-gritty seçeneğini değiştirebilirsiniz: hangi uygulamalar konuşmaları, öncelikleri ve hatta bir uygulamanın farklı bildirim türlerini (Android’de “kanallar” olarak adlandırılır) sıkıştırabilir.

Bildirimleri hızlı bir şekilde hızlıca kaydırma alışkanlığınız varsa, muhtemelen bir şeye bakmadan bir şeyi hızlıca kaydırma sorunuyla karşılaşırsınız. Android 11’de bildirim geçmişinizi bulma seçeneği de var. Açarsanız, bildirim gölgesinin altında yeni bir “Geçmiş” düğmesi görürsünüz. Dokunduğunuzda, son 24 saatteki tüm son bildirimleriniz ayarlar uygulamanızda listelenir, böylece neyi kaçırdığınızı bulabilirsiniz.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Son olarak, isterseniz, bu modun nasıl çalıştığı üzerinde daha ayrıntılı kontrol elde etmek için Rahatsız Etmeyin ayarlarına da girebilirsiniz. Özellikle, uygulamaların veya kişilerin DND’yi aşmasına ve telefonunuzu uyarmasına izin verilen bir grup seçenek bulacaksınız. Öncelikli metinlerin gelmesine izin vermek için benimkini ayarladım.

En önemlisi, bu yeni seçenekler şaşırtıcı değildir. Google’ın burada yaptığı şey, yalnızca Android obsesiflerinin daha erişilebilir olmakla uğraştığı, bir sürü şeyi tek bir uzun basışla mevcut ön ayarlara gruplandıran bir ton seçenek yapmak.

YENİ MEDYA KONTROLLERİ VE EKRAN GÖRÜNTÜLERİ

Android’deki bildirim gölgesi bazen rastgele işlevsellik için bir çöplük gibi hissedebilir ve Android 11’in yaptıklarının bir kısmı belirli şeyleri çıkarmaya ve kendi yerlerini vermeye çalışır.

İlk olarak: Medya denetimleri. Normalde, bunlar müzik veya video oynatılırken bildirimlerinizin üstünde görünür, ancak Android 11’de bu kontroller bildirimlerinizin üzerinde bulunan Hızlı Ayarlar alanına entegre edilir.

İki farklı şekilde ortaya çıkıyor. İlk olarak, daraltıldığında, diğer hızlı ayarlarınızın yan tarafa geçmesini sağlar. Genişletin ve tam albüm resmi, bir fırça çubuğu ve müzik uygulamasının oraya atmak istediği her şeyi elde edersiniz. Ayrıca, sesinizin nereye gideceğini seçmenize izin veren yeni bir düğme alırsınız. Bluetooth kulaklıklarınıza veya uyumlu akıllı hoparlörlere göndermenize izin vermelidir.

Google tarafından sağlanan beta sürümümde gördüğüm, sızdırılan ve daha önce bildirilenlerden biraz farklı, bu nedenle Google’ın arayüzde hala ince ayar yapması muhtemel. Artı, şu anda betanın en ürkütücü kısımlarından biri.

Google’ın bildirimlerden çıkardığı bir diğer şey de ekran görüntüleri için arayüzdür. Şimdi, bir ekran görüntüsünü tetiklediğinizde, küçük bir küçük resim sol alt köşeye doğru kayar. Ekran görüntüsünü hızlı bir şekilde düzenlemek veya paylaşmak istiyorsanız, ona bağlı bir düğme olacaktır. Ekran görüntülerini kaydırmak için üçüncü bir düğme olacağına dair raporlar var , ancak bu benim yapımımda değil.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hem hoparlör seçim düğmesinin hem de (özellikle) ekran görüntüsünün iPhone’un hemen kaldırıldığına dikkat çekmezsem çok memnun olurum. Apple daha önce Android üreticilerine orijinal iPhone’un kilidini belirsiz bir şekilde anımsatan slayt kilidi açma mekanizmaları yapma konusunda dava açtı . Şimdi, Android 11’in temel hareket navigasyonu ve ekran görüntüsü yakalamaları iPhone’un çalışma şekliyle neredeyse aynı.

Son bir şey: geçen yıl Google, Android 10 beta sürümüne gerçek, doğal ekran kaydı koydu ancak resmi sürüm için çekti. Bu yıl Android 11 beta sürümüne geri döndü ve testlerimde kusursuz bir şekilde çalıştı. Umarım bu sefer yapışır. Yıllardır birçok Samsung, Huawei ve diğer telefonlarda bir eklenti özelliği oldu. Google’ın işletim sistemi düzeyinde desteklemeyi neden bu kadar zor bulduğundan emin değilim.

GÜÇ MENÜSÜ

Akıllı telefon işletim sistemleri, masaüstünüzden ve hatta tabletinizden farklı görsel metaforlarla çalışır. Kendi kurallarına göre çalışan ve – umarım – belirli bir amacı olan farklı kavramsal “bölgeler” yaratırlar.

Ana ekran, kilit ekranı, bildirim gölgesi, hızlı ayarlar (veya Kontrol Merkezi) vb. Var. Android 11’de Google, maalesef belirsiz bir adla yeni bir “bölge” kullanıcı etkileşimi oluşturuyor: “güç menüsü”. Güç düğmesine uzun süre basarak erişebilirsiniz. (Akıllı telefonların garip dünyasında, bazen uyku / uyandırma düğmesi denir.)

Bir güç menüsünün yapması beklenen şeyleri yapar: çeşitli güç ve sıfırlama seçenekleri sağlayın. Ne yazık ki, biyometriyi devre dışı bırakan “kilitleme” seçeneği , iPhone’da olduğu gibi sadece fiziksel düğmelerle tetikleyebileceğiniz bir şey olması gerektiğinde üç noktalı bir menü altında gizlidir .

Google, Google Pay kartlarını ve biniş kartlarını bu güç seçeneklerinin altına yerleştirmiştir. Hem güç seçenekleri hem de ödeme seçenekleri daha önce gördüğümüz bir şey.

Sıradaki yeni bölüm: Ana Sayfa. Google, akıllı ev denetimleriniz için düğmeler yerleştirdiği yerdir. Burada hangi akıllı ev gadget’larının görüneceğini seçebilir ve bunları yeniden sıralayabilirsiniz. Akıllı ışıklarla (sahip olduğum tek şey), onları açmak veya kapatmak için düğmelere dokunabilir, parlaklığı ayarlamak için düğmeyi sürükleyebilir veya daha fazla seçeneğe sahip daha büyük bir kullanıcı arayüzü elde etmek için uzun basabilirsiniz.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Apple’ın iPhone’daki Control Center’daki ev kontrollerinden daha kullanışlı, çünkü sadece bir kaydırma ve uzun basma yerine sadece bir düğme uzakta.

Android 11’in güç menüsü ev denetimleri Google Home uygulaması tarafından desteklenmektedir. Bu harika bir haber, çünkü akıllı ev aletlerinizi ikinci veya üçüncü kez ayarlamanız gerekmediği anlamına geliyor. Google, akıllı ev şirketleri Google Home uygulamasından geçmeden güç menüsündeki düğmeleri veya kontrolleri doğrudan desteklemek istiyorsa söyleyebilir.

Ancak bir uyarı: burada açıkladığım deneyim yalnızca Piksel için geçerlidir. Samsung veya diğer üreticilerin ne yapacağını tahmin eden var. Samsung’un kendi ödeme sistemi, akıllı ev ekosistemi ve hatta güç düğmesine uzun süre Bixby’ye basmak için kendi tutkusu var. Google, tutarlı bir deneyim sağlamak için iş ortaklarıyla birlikte çalıştığını söylüyor, ancak göreceğiz.

Google’ın neden hızlı ayarlar paneli gibi akıllı ev kontrollerini başka bir yere koymak yerine yepyeni bir “bölge” yarattığına gelince, Google’ın fikri güç menüsünün anahtarlarınızın ve cüzdanınızın dijital eşdeğeri gibi olmasıdır. Bazı şeyleri kontrol etmek için var dışarıda Hızlı ayarlar şeyleri kontrol etmek için ise, telefonunuzda üzerinde telefonunuzdan.

EV VE ÇOKLU GÖREV

Son iki UI bölgesini hızla tamamlayalım. Android 11, ana ekrana pek bir şey yapmıyor. Pixel’de, dokunuzu Android’in bir sonraki açılmasını isteyebileceğini düşündüğü uygulamalarla değiştirme seçeneğiniz vardır. Bunun büyük bir hayranı değilim, özellikle oraya dock’a koyduğum simgeleri istiyorum.

Google, çoklu görev ekranını “son” ekranı olarak adlandırıyor; bu, her seferinde aramam gereken bir şey. Android 11’de alt kısımda birkaç yeni düğme var. Ekran görüntüsü, en öndeki uygulamanın ekran görüntüsünü alır (tüm çoklu görev ekranını değil). Paylaş, bu ekran görüntüsünü alır ve hemen birine göndermek için paylaşım sayfasını yukarı çekiyor.

Son olarak, ortada “Seç” adında bir düğme bulunur. En öndeki uygulamada seçilebilir öğeleri vurgular, böylece bir şeyi uygulamaya girmeden kolayca kopyalayabilirsiniz. Sanırım esas olarak orada, çünkü Google bunu ilk etapta yapabileceğinizi bilmenizi istiyor. Her üç düğmeyi de anlamsız buluyorum; sadece uygulamaya atlamak o kadar da zor değil. Google’ın ana ekran bağlantı istasyonuna koymamı istediği önerilen uygulamaları olmasını tercih ettiğim bir yer olsaydı, burada sonlar ekranında.

Advertisement. Scroll to continue reading.

İZİNLER

Google, Android 11’de arka planda hangi uygulamaların yapılmasına izin verildiğini kilitleme eğilimini sürdürüyor. En sevdiğim yeni özellik, bir süredir açmamış olduğunuz uygulamaların tüm izinlerini otomatik olarak sıfırlayan izin sıfırlama.

Android 11 ayrıca Apple’ın geçen yıl başlattığı bir trendi takip ediyor: bir defalık izin. Artık bir uygulama konum bilgisi istediğinde, düğmeleri alan yalnızca üç seçenek “uygulamayı kullanırken”, “yalnızca bu sefer” ve “reddet” dir. Bir kerelik kullanım seçeneği yeni ve çok takdir edilmektedir. Bir uygulama kalıcı arka plan izni almak istiyorsa, sizi Android’in ayarları içindeki konum izinlerine derinden bağlaması gerekir. Google bu tür kullanımdan vazgeçiyor gibi görünüyor. Son olarak, bu izin kutusunda iki kez “reddet” e dokunursanız, Android 11 uygulamanın tekrar sizden izin istemesini engeller.

SESLİ ERİŞİM

Android’in erişilebilirlik özelliklerinin uzun bir listesi var ve Android 11’de başlangıçta yeterli kredi vermediğim bir güncelleme var. Google, Android 11’in artık “ekran içeriğini ve içeriğini anlayan ve erişilebilirlik komutları için etiketler ve erişim noktaları oluşturan bir cihazda görsel kortekse” sahip olduğunu söylüyor. Bunun anlamı, telefonu sesinizle kontrol ediyorsanız, bir ızgaradaki bir numarayı tanımlamak yerine sadece ekranda ne olduğunu söyleyerek daha doğal konuşabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Tavsiyeleri

Sosyal Medya

Meta (eski adıyla Facebook) şirketine ait popüler çevrimiçi mesajlaşma uygulaması WhatsApp, 50 akıllı telefon modeline artık destek vermeyeceğini resmi olarak paylaştı. 1 Kasım 2021...

Teknoloji

Türkiye’de ilk kez mobil uygulama kontrollü robot yarışması formatının uygulanacağı Robowars.dev robotik yarışmasına geri sayım başladı. Mobiler.dev mobil yazılım topluluğu tarafından organize edilen ve...

Yazılım

Dijital teknolojilerin kullanım alanlarına her geçen gün yenileri ekleniyor. Son olarak erken çocukluk gelişimi, bakımı ve eğitiminin yaygınlaştırılması için yapay zeka destekli dijital ebeveyn...

Tablet

Samsung Galaxy Tab S7 ve Galaxy Tab S7+ cihazlar için yayınlanacak yeni güncellemeyle beraber kullanıcılar daha sürükleyici S Pen ve ses deneyiminin keyfini çıkarabilecek. ...

Siberdefter © Tüm Hakları Saklıdır.

Exit mobile version