Teknoloji

Denizde ve uzayda tarih yazan kadın “Kathy Sullivan”

Pasifik Okyanusu’ndan bir telefon görüşmesinde “Her zaman oldukça maceracı ve meraklı bir çocuktum, küçük bir kızın klişesinden daha geniş ve daha çeşitliydi” dedi Sullivan.

Manşet yapmak asla Kathy Sullivan’ı motive eden bir şey değildi

Zaten 1984’te bir uzay yürüyüşünü tamamlayan ilk ABD kadını olarak tarih kitaplarında bulunan 68 yaşındaki, bilinen en düşük noktaya ulaşan yaklaşık yedi mil (11km) seyahat eden ilk kadın olduktan sonra bu hafta tekrar haberlere çıktı.

Pasifik Okyanusu’ndan bir telefon görüşmesinde “Her zaman oldukça maceracı ve meraklı bir çocuktum, küçük bir kızın klişesinden daha geniş ve daha çeşitliydi” dedi Sullivan.

Babası, annesi ile birlikte iki çocuğunu her zaman özgürce düşünmeye ve tartışmalara katılmaya teşvik eden bir havacılık mühendisiydi. 1951 yılında New Jersey’de doğdu ve çocukluğunu California’da geçirdi. 

“Bu ilgiyi daha fazla keşfetmek ve bizi nereye götürebileceğini görmek için en iyi müttefiklerimizdiler: birkaç gün içinde ölebilir, en iyi hobimiz haline gelen bir şey olabilir ya da kariyerimizin merkezi odağına dönüşebilir. ” dedi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beş ya da altı yaşındayken, kardeşinin pilot olmak için büyümek istediği zaten belliydi. Bu arada Sullivan, haritalar ve haritalardaki ilginç yerler hakkında daha fazla bilgi edinerek büyülendi.

“Her iki kariyerimiz de bu ilk rüyaların dikkat çekici derecede harika doyumları oldu.”

Küçük bir kız olarak Sullivan, keşif konusunda bulabileceği her gazete, dergi ve televizyon raporunu zaten yiyordu. Jacques Cousteau’nun öncü denizaltı keşifleri yaptığı bir dönemdi ve Merkür Yedi astronotların imajını Amerika’nın zihnine itiyordu.

“Bu insanları gördüm – hepsi erkek oldu, bu beni rahatsız etmedi … Dünyada sürekli meraklı, maceracı yaşamları olan insanlar olduğunu gördüm: hiç kimsenin olmadığı yerlere gidiyorlar ve onlar bu bilgi deposuna sahipseniz ve daha fazla öğreniyorlar. “

“Düşünme şeklim hiçbir zaman kristalleşmedi: O işi istiyorum, o başlığı veya etiketi istiyorum,” diye açıklıyor gençlik tutkusu. “Ama gerçekten net olarak bildiğim şey, hayatımın nasıl olmasını istediğimdi, bunun sorgulama, macera ve yetkinlik karışımına sahip olmasını istedim.”

Onun peşinde onu önce yabancı dillere, sonra lisans olarak yer bilimleri çalışmalarına götürdü. O zamanlar 1970’lerde hala ezici bir çoğunlukla erkek egemen bir alandı.

“Çocuklar saha kamplarına gittiler ve tüm pis kıyafetleri giydiler ve asla duş almadılar ve yemin edebilirler ve gerçek olabilirler, yine kalplerinin içeriğine kabadayı küçük çocuklar,” diyor. Onun varlığı eğlencelerine bir rahatsızlık gibi muamele gördü.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sullivan, bu zamana kadar, halihazırda bir değişiklik olduğunu hissetti. Örneğin, cinsiyeti için asla taciz edilmemiş veya zorbalık yapmamıştır. “Aslında, birkaç kilit durumda, kesinlikle, kesinlikle benim tarafımda olan ve beni çok yetenekli bir öğrenci, çok yetenekli bir jeolog, çok yetenekli bir dost arkadaş olarak gören muazzam destekleyici erkek profesörler ve meslektaşlarım vardı.”

Sullivan deniz bilimleri profesörlerinde kendi yaşamı için tutkularını gördü – ve böylece oşinografi çalışmalarına devam etti.

Nasa’ya dünya hakkındaki bilgisini daha da derinleştirmenin bir yolu olarak başvurdu. “Bir astronot olmak için başvurmamdaki temel motivasyonum – eğer bir şekilde olasılıkları yenersem ve aslında seçildiysem – dünyayı yörüngeden kendi gözlerimle görebiliyor olurum.”

Sullivan, Nasa’nın 1978 sınıfına kabul edildi. Kadınları astronot saflarına getiren ilk işe alım deneyimi oldu.

35 kişiden altısı seçildi ve yukarıdaki görüntünün en solunda görülen Sally Ride, 1983’te uzaya uçan ilk kişi oldu.

Ride daha sonra uzay programına katılan ilk kadın olmanın kendine özgü zorluklarını anlatacaktı. Mühendisler, özel makyaj kitleri tasarlamaya çalıştı ve bir hafta süren görevler için kaç tampon gerekeceğini çılgınca fazla tahmin etti.

Sullivan’ın ilk görevi STS-41-G, 5 Ekim 1984’te yola çıktı. Nasa’nın Uzay mekiği programının 13. uçuşu ve Uzay Mekiği Mücadelesi için altıncı yolculuktu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

11 Ekim 1984’te Sullivan, yörünge yakıt ikmali sisteminin fizibilitesini göstermek için uzay uzmanı David Leestma ile birlikte uzay aracı bırakan ilk Amerikalı kadın olduğunda tarih yazdı.

Hubble Uzay Teleskobu’nun 1990’daki lansmanı da dahil olmak üzere iki göreve daha katıldı. Toplam 532 saat uzayda oturum açtı ve 2004’te Astronot Şeref Salonuna girdi.

Sullivan, “Uzay yürüyüşüm üç buçuk saat uzunluğundaydı. Önemli olan bir uzay yürüyüşü ama uzay yürüyüşlerinin süresi fazlasıyla kısa.”

“Kadınların benden sonra gelip çok daha ayrıntılı, çok daha karmaşık, çok daha zorlu uzay yürüyüşleri yaptığını görmek beni çok mutlu etti.”

Sullivan, son görevine davet etmek için e-posta yoluyla onunla iletişime geçtiğini söyledi, çünkü bir kadının oraya gitmesinin “gerçekten zaman” olduğunu düşünüyordu.

Oşinografi yazarı ilk olarak Challenger Deep’e ulaşmanın Don Walsh’la olan dostluğu olduğundan şüphelenerek ona tavsiye etti. Vescovo’nun çabalarını araştırdıktan sonra heyecanla kabul etti.

Geçtiğimiz Pazar günü, iki kişilik dalgıçların içinde 35.800ft’den (10.900m) fazla eşlik etti – sadece sekizinci kişi ve dibe ulaşan ilk kadın oldu.

Yolculuğu sihirli bir kürenin içindeymiş gibi tanımlıyor. Deniz tabanına inen insansız robotik bir araç olan inişin yanında bu derinlikte görünmesi “yabancı bir uzay sondası” üzerine tökezlemeye benziyor.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Yani, bu insan takımlarının yaratıcılığı ve mühendislik gücü nedeniyle bu yerlere gidebilmemiz çok büyülü, bedenlerimizi gerçekten işimizin olmadığı yerlere götürebiliriz.

Diyerek şöyle devam etti: “Ve bunu, esasen sokak kıyafetleriyle yapabiliriz. Yani, Pazar günü okyanus yüzeyinin 31.000 ft altında öğle yemeği yedim. Bu delilik.”

Seferi düzenleyen EYOS Expeditions, çift ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) arasında ortaya çıktıklarında bir çağrıyı kolaylaştırdı – insanlığın keşfinin iki ucunun uygun bir temsili.

Dalış için yapılan bir basın açıklamasında, organizatörler Vescovo’nun kuruluşu ile SpaceX ile yapılanlar arasındaki karşılaştırmayı çizdiler – her ikisi de dünya çapında teknolojik ilerlemeye katkıda bulunan özel şirketlerin “heyecan verici potansiyelini” gösterdiler.

Sullivan, uluslar ve bireyler olarak içinde yaşadığımız dünya hakkındaki bilgimizin sınırlarını zorlamaya devam etmemiz gerektiğine inanıyor.

Ayrıca bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dünyasında (Kök) gelişmiş çeşitlilik ve kadın temsili umudunu dile getiriyor.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Stereotip, önlükte sadece sayıları ve sadece prensipleri bilen çok sıkıcı bir insan” diyor. “Ama bilim ve teknolojinin yaptığınız şeyin merkezinde yer aldığı pek çok alanda tamamen yaratıcı.”

Bir sonraki macerası için planları var mı?

“Keşif birçok şekilde olabilir – fiziksel olarak Pasifik Okyanusu’nun ortasına veya dünya yörüngesine girmesi gerekmiyor” diyor. “Keşfedilecek birçok boyutun olduğu konular var, konular var.

“Sanırım gelecekte bir noktada beni küçük bir tahta kutuya koyana kadar araştıracağım.”

Advertisement. Scroll to continue reading.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Tavsiyeleri

Siberdefter © Tüm Hakları Saklıdır.

Exit mobile version