Sanat

Beethoven’ın Tamamlayamadığı Onuncu Senfoni, Yapay Zeka Yardımıyla Tamamlandı

Yapay zekanın eşsiz desteği ile, Beethoven‘ın Onuncu Senfonisini tamamlandı – ya da en azından makine öğrenimi ile eğer Beethoven bitirmiş olsaydı, o müzik parçasının kulağa nasıl gelebileceğini tahmin ettik. Müziğin dünya prömiyeri 9 Ekim 2021’de gerçekleşecek ve tamamlanan Onuncu Senfoni bu prömiyerde çalınacak.

1817’de Londra’daki Kraliyet Filarmoni Derneği, Ludwig Von Beethoven’ı Dokuzuncu ve Onuncu senfonilerini bestelemesi için görevlendirdi. Dördüncü bölümü çok tanıdık olan “Neşeye Övgü” ile bitiren Dokuzuncu Senfoni’yi tamamladı (aşağıda). Sağlığının bozulması ve ardından 1827’deki ölümü nedeniyle Onuncu Senfonisini asla tamamlamadı. O eserden geriye sadece bazı karalanmış müzik eskizleri kaldı.

Karajan Enstitüsü, Ahmed Elgammal liderliğindeki AI startup Playform’dan bir grup bilim insanı ile ortaklık kurdu. Ekip, Beethoven’ın tüm çalışmalarını, geride bıraktığı Onuncu Senfoni eskizlerini ve onun müzik besteleme yöntemleri hakkında bilinenleri kullanarak bir yapay zeka modelini iki yıl boyunca eğitti.

Elgammal, Beethoven’ın geride bıraktıklarını yapay zeka yapımı müzikle birleştirmek için Intel’in bong jingle’ının arkasındaki akıl olan Walter Werzowa’ya dokundu. Hesaplamalı müzik uzmanı Mark Gotham, asırlık eskizlerin yazıya dökülmesi ve Beethoven’ın tüm çalışmasını makine öğrenimi algoritmalarını eğitmek için işleme çabalarına öncülük etti. Daha önce Mozart ve Bach’tan çeşitli müzik besteleri yapmış olan Harvard müzikolog Robert Levin de projeye yardımcı oldu.

“Piyano, karatahta ve Beethoven’ın bilinen eserlerinin çoğunu kapsayan eskiz defteri yığınının bulunduğu geniş bir odada, parçaların nasıl eksiksiz bir müzik parçasına dönüştürülebileceğini ve yapay zekanın bu bulmacayı çözmeye nasıl yardımcı olabileceğini konuştuk. Beethoven’ın sürecine ve vizyonuna sadık,” dedi Elgammal.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Projenin insan tarafı, Beethoven’ın parça için ne amaçladığını belirlemek için Onuncu Senfoni eskizlerinin yoğun bir şekilde incelenmesini gerektiriyordu. Bestecinin tamamlanmış eserlerini bir şablon olarak kullanarak, Beethoven’ın tamamlanmamış müzik cümlelerinden hangisinin senfoninin dört bölümünden hangisine ait olduğunu şaşırdılar.

Yapay zekanın görevi, boşlukları nasıl dolduracağını bulmaktı. Sadece birkaç notadan oluşan çok kısa müzikal ifadeler alması ve bunları daha uzun, daha ayrıntılı yapılara genişletmesi gerekiyordu. Bunu, Beethoven’ın Beşinci Senfoni’sini dört notalı basit bir motif üzerine nasıl kurduğunu öğrenerek yaptı. Ayrıca, doğru harekete geçtiğinden emin olmak için genişletilmiş her bir cümlenin (scherzo, trio veya füg) müzikal biçimini anlaması gerekiyordu.

Proje devam ederken, bilgisayar bilimcileri yapay zekanın çok daha fazla şeyden sorumlu olması gerektiğini keşfetti.

Elgammal, “Yapılacaklar listesi büyüdü: Yapay zekaya melodik bir çizgiyi nasıl alıp uyumlu hale getireceğini öğretmek zorunda kaldık” dedi. “Yapay zekanın müziğin iki bölümünü birbirine nasıl bağlayacağını öğrenmesi gerekiyordu. Yapay zekanın bir müzik parçasının bir bölümünü sonuca getiren bir bölüm olan bir koda oluşturabilmesi gerektiğini fark ettik.”

Ayrıca hangi enstrümanların hangi bölümleri çalacağını belirlemesi gerekiyordu ve tüm bunları büyük bestecinin yapmış olabileceği şekilde yapması gerekiyordu.

Ekip ilk testini gazetecilerin ve daha da önemlisi müzik alimlerinin ve Beethoven uzmanlarının önünde gerçekleştirdi. Bestecinin çalışmasının nerede bittiğini anlayabileceklerini görmelerini istedi ve yapay zeka devam etti. Müzik uzmanları şaşkına döndü ve hangi parçaların yapay zeka tarafından bestelendiğini söyleyemedi.

Elgammal, bazıları Beethoven’ın Onuncu Senfoni eskizlerine aşina olan uzmanların önünde ikinci bir test yaptı. Yalnızca tamamlanmamış eserler hakkında “samimi bilgiye” sahip olanlar, yapay zeka tarafından oluşturulmuş parçaları seçebildi. Test, algoritmaların Beethoven’ın Onuncu kitabını tamamlayarak yeterince iyi bir iş çıkardığı sonucuna varmak için yeterliydi.

Beethoven’ın Onuncu Senfonisi, Almanya’nın Bonn kentindeki ilk performansının ardından 10 Ekim’de halka açılacak. Smithsonian Magazine tarafından sağlanan bu kısa seçkiden yapay zekanın parçayı ne kadar iyi oluşturduğuna dair bir fikir edinebilirsiniz.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Tavsiyeleri

Teknoloji

Miyase Sertbarut, edebî yaratıcılığın boyutlarını sorguladığı yeni romanı “Asistanın İsyanı”nda, bu sorunun yanıtını arıyor. Tudem Yayınları etiketiyle raflara yerleşen kitap, hızla dijitalleşen dünyada kendi varlığını...

Metaverse

Metaverse teknolojisi fiziksel ve dijital dünyayı buluşturmaya devam ediyor. Yetişkinlerin %74’ü gelecek dönemde metaverse’e katılmayı düşünürken, dünyanın ilk sanal vatandaşı ise Maltalı Marija oldu....

Yazılım

2017 yılında Kanada’nın dünyanın ilk ‘’Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’’ni yayınlamasının ardından birçok ülke benzeri belgeler yayınlamaya ve uygulamaya başladı. Pandemi ile ara verilmek zorunda...

Yazılım

Dijital teknolojilerin kullanım alanlarına her geçen gün yenileri ekleniyor. Son olarak erken çocukluk gelişimi, bakımı ve eğitiminin yaygınlaştırılması için yapay zeka destekli dijital ebeveyn...

Siberdefter © Tüm Hakları Saklıdır.

Exit mobile version