Yazılım

Kod Yazarken Yapılan Hatalar

Kod Yazarken Yapılan Hatalar

Merhaba Siberdefter okurları, bugün yazılımcıların kod yazarken ortaya koyduğu yanlışları anlatacağız. Bildiğiniz üzere programalama dilleri ile bir çok kategoride hazır siBstem kurabiliriz; İçerik Yönetim Sistemi, Sosyal Paylaşım Sistemi, E-Ticaret Sistemi ve benzeri.

Peki bu tip sistemleri yazmak isteyen ya da web sitesini geliştirmek isteyen yazılımcılar kendi sistemlerini yazmaya başlarken hangi hataları yapıyorlar? Onlara bi bakalım.

null yerine boşluk bırakmak

Bu hayatta iki tip yazılımcı vardır; kodunu baştan salma yazan, kodunu bir şiir gibi yazan. Ben genelde kodlarımı şiir gibi yazarım çünkü kod yazmakta bir sanattır ve bir sanatçı asla baştan salma yapmamalıdır.

let username = '';
let password = '';

Genelde bir kullanıcı adı ve parolası gibi sistemlerde bu tip tanımlamalar yapılır ve değişken tanımlanırken nedense karşısına boş bir string ifade atanır. Bu yapılan en büyük yanlıştır çünkü kodun estetiği olmaz.

“Yahu kardeşim bu şekilde yapınca sanki sistemlerimiz, kodlarımız çalışmıyor. Bak işine yahu” diyorsanız yanılıyorsunuz çünkü bir şeyin çalışıyor olması onun doğru olduğu anlamına gelmez.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Windows’u ya da Photoshop’u crackleyerek çalıştırabilirsiniz ama bu onun doğru olduğu anlamına gelmez. Eğer kodlarda değişkenlerimizi boş bırakacak isek karşısına değer olarak “null” atamalıyız, adamlar bunu boşuna tanımlamamış değil mi?

let username = NULL;
let password = NULL;

Tabi ki böyle caps lock tuşunu açık bırakarak yazmanıza göre normal bir şekilde yazmanızda doğru olacaktır.

Girinti/çıkıntı bırakmamak

function getusermetadata(filter) {
let conneciton = new connection("admin", "admin11",);
return connection.getdata(filter);
}

Bu şekilde yaptığınız kod yazımında açıkçası benim hiç okuyasım gelmez, kodlar bir nevi şiir gibidir siz hiç şiirini özensiz yazan bir şair gördünüz mü? Ben hiç görmedim, kodlarınızı bu şekilde yazarsanız daha iyi bir görünüm olacaktır.

function getusermetadata(filter) {
    let conneciton = new connection("admin", "admin11",);
    return connection.getdata(filter);
}

Büyük/Küçük Harf Hassasiyeti

function getusermetadata(filter) {
    let conneciton = new connection("admin", "admin11",);
    return connection.getdata(filter);
}

Kimi geliştirici bu şekilde düzgün bir kod yazsa dahi isimlendirmeye gelince hiçbir şekilde büyük/küçük harf hassasiyetine bakmadan yazıp geçiyor. Ama aşağıdaki isimlendirme şekli daha iyi okunabilir kod olacaktır.

function GetUserMetaData(filter) {
    let Connection = new connection("admin", "admin11");
    return Connection.getData(filter);
}

Advertisement. Scroll to continue reading.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Tavsiyeleri

Javascript

Herhangi bir web sitesine girdiğimiz zaman çoğu zaman sitelerin bizden bildirim göndermek için izin istediğini görürüz. Bizde web sitemize bu özelliği entegre etmek istediğimiz...

Javascript

Dünyanın en popüler programlama dillerinden Javascript, modern web teknolojilerinin en gözdesi. Peki Javascript ile json dosyasından veri nasıl çekeriz? Siberdefter Eğitim kaldığı yerden devam...

Javascript

Web sayfanız her açıldığında kullanıcıya rastgele renkler sunmak mı istiyorsunuz? Javascript ile Rastgele Renkler oluşturmak mümkün hem de iki satırlık kod ile. İlk etapta...

Javascript

Merhaba Siberdefter takipçileri, Javascript derslerimize devam ediyoruz ve bugün Javascript projelerimizde kullandığımız dizilerin (array) içerisinde herhangi bir içerik olmayan boş elemanları nasıl temizleyeceğimizi öğreneceğiz....

Siberdefter © Tüm Hakları Saklıdır.

Exit mobile version