Yazılım

NodeJS Nedir ve neden Öğrenmeniz Gerekir?

NodeJS Nedir ve neden Öğrenmeniz Gerekir?

NodeJS Nedir

NodeJs, sunucu tarafı JavaScript uygulamaları yazmak için bir çerçevedir. Bu üst üste inşa edilmiş V8 JavaScript çalışma zamanı ve veri yoğun, gerçek zamanlı uygulamalar için mükemmel hale getiren bir olay odaklı, engellenmeyen I / O modeli kullanır.

Dünyanın önde gelen şirketlerinden bazıları Netflix, Paypal, Walmart ve Uber gibi üretimde Node kullanıyor.

Node genellikle istemci tarafı uygulamalarla iletişim kuran uç hizmetleri oluşturmak için kullanılır. Bu uygulamalar, API adı verilen bir arka uç hizmeti aracılığıyla veri alır ve gönderir. 

API, birbirleriyle konuşabilmeleri için farklı programlar arasında bir arayüz görevi görür. Bir web uygulaması ve aşağıdaki bir mobil uygulama, verileri depolamak, e-posta göndermek, bildirim göndermek veya sunucuda iş akışlarını başlatmak için aynı API’yı kullanabilir.

NodeJS Mimarisi

Her tarayıcının javascript’i bir bilgisayarın anlayabileceği koda dönüştüren kendi Javascript motoru vardır. Örneğin, Microsoft Edge Chakra, Firefox Spidermonkey ve Chrome tarayıcı V8 kullanır. Bu, JavaScript kodunun diğer tarayıcılarda neden farklı davranabileceğini açıklar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Node’dan önce JavaScript’i yalnızca tarayıcıda çalıştırabilirsiniz. 2009 yılında, Ryan Dahl tarayıcının dışında JavaScript çalıştırma fikrini ortaya attığında Javascript’i tarayıcının dışında çalıştırabildi. Böylece, mevcut en hızlı JavaScript motoru olan V8 motorlarını aldı ve onu bir C ++ programına gömdü ve Node/NodeJS olarak adlandırdı.

NodeJS Nedir ve neden Öğrenmeniz Gerekir?

Tarayıcılar, JavaScript kullanarak belirli görevleri yerine getirebilmemiz için farklı nesneler sunar. Node ile, klasörler oluşturarak ve silerek, veritabanlarını doğrudan sorgulayarak ve veri sunmak için web sunucuları oluşturarak dosya sistemini değiştirmemize izin veren nesnelerimiz var. 

Hem Chrome hem de Node/NodeJS V8 motorunu içerir, ancak bize farklı işlevlerden yararlanmak için farklı nesnelere / araçlara erişim sağlayan farklı çalışma süresi ortamları sağlar.

NodeJS Nedir ve neden Öğrenmeniz Gerekir?

Daha önce, yüksek düzeyde ölçeklenebilir, veri yoğun uygulamalar oluşturmak için düğümün nasıl en iyi olduğu hakkında konuştum. ASP.NET, Rails ve Django gibi arka uç hizmetleri oluşturmak için başka araçlar ve çerçeveler olduğunu unutmayın. Ancak Node, eşzamansız doğası nedeniyle zirveye çıkar.

NodeJS Nedir ve neden Öğrenmeniz Gerekir?

I/O nedir?

Input ve Output (Giriş/Çıkış) için kısayol ve uygulamanızın dışındaki herhangi bir şeye erişmek anlamına gelir. Bir uygulama başlatıldıktan sonra, makinenin belleğine yüklenir. CPU’nun programınızı çalıştırmak için çoğunlukla kullanacağı şey budur. I/O

Belleğe erişmek oldukça hızlıdır, bu nedenle birçok önbellekleme mekanizması verileri depolamak için RAM kullanır. Ancak, uygulamaların genellikle ağa erişmesi veya bir metin dosyasından okuması gerekir ve bu I/ O türleri açık ara en yavaş türlerdir. Burada engellemeyen I/O baskınlığını kanıtlıyor.

NodeJS Nedir ve neden Öğrenmeniz Gerekir?

Engellemesiz I/O (Asenkron)

NodeJS’de yapılanlar gibi eşzamansız, engellenmeyen sunucular, tüm isteklere hizmet vermek için yalnızca bir iş parçacığı kullanır. Bu, Düğüm örneğinin tek bir iş parçacığından en iyi şekilde yararlandığı anlamına gelir. Bu, sunucunun daha fazla sunucu donanımı gerektirmeden çok fazla istek sunabileceği anlamına gelir; ki bu pahalı.

İstekler sunucuya ulaştığında, her seferinde bir tanesine hizmet verilir. Ancak, hizmet verilen kodun DB’yi (Database: Veritabanı) sorgulaması gerektiğinde, geri aramayı ikinci bir kuyruğa gönderir ve ana istek çalışmaya devam eder; beklemiyor

NodeJS Nedir ve neden Öğrenmeniz Gerekir?

Şimdi DB işlemi tamamlandığında ve geri döndüğünde, karşılık gelen geri arama ikinci kuyruktan çıkarılır ve yürütülmeyi bekleyen üçüncü bir kuyrukta sıraya alınır. Motor başka bir şeyi yürütme şansı elde ettiğinde, üçüncü kuyruktan bir geri arama alır ve yürütür.

NodeJS Nedir ve neden Öğrenmeniz Gerekir?

Engellemeli I/O (Senkron)

Senkronize engelleme işlemleri, ASP.NET’teki gibi bazı web sunucularının varsayılan olarak I/O veya ağ isteklerini işleme biçimidir. Kodunuz bir dosyadan veya veritabanından okursa, kodunuz yürütüldükten sonra ilk istek tamamlanana kadar her şeyi “engeller”. Bu dönemde, makineniz boşta kalan bir iş parçacığının belleğini ve işlem süresini bekler.

NodeJS Nedir ve neden Öğrenmeniz Gerekir?

Bu iş parçacığı dururken diğer istekleri karşılamak için yazılımınıza bağlıdır. Çoğu sunucu yazılımı ek istekleri yerine getirmek için daha fazla iş parçacığı oluşturur. Bu, daha fazla bellek ve işlemin tüketilmesine neden olur.

ASP.NET ve diğer çerçeve türlerinin kodu eşzamansız olarak çalıştıramayacağını söylemiyorum, bunu yapabilirler, ancak bunu gerçekleştirmek için daha fazla kod yazmanız gerekir. NodeJS, fazladan kod yazmadan varsayılan olarak zaman uyumsuz olarak çalışır.

Neden NodeJS Öğrenilir?

Carl Joseph ve Terence beylere göre Siganakis tarafından yeni bir araştırmaya JavaScript en popüler programlama dili 2017 yılında oldu ve bugün hala 1 yerde duruyor. JavaScript‘i bilen geliştiriciler, Angular, React ve Vue gibi dünyanın en popüler istemci tarafı çerçevelerine güç verdiği için işverenler tarafından yüksek talep görüyor. Şimdi, NodeJS‘in mükemmelliği sayesinde, JavaScript sunucu tarafında da çalıştırılabilir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Düzenli olarak kullandığınız bir web sitesini düşünün. Şansı, duyarlı, güzel ve hızlı. Bunun nedeni bir ön uç uygulaması olmasıdır. Ön uygulamalarda HTML, CSS ve JavaScript oluşur. Bugün neredeyse tüm web siteleri, uygulamalarının ön ucunu güçlendirmek için JavaScript çerçevelerini kullanıyor. Bu kütüphaneler, veri bağlama, yönlendirme ve animasyonlar gibi modern uygulamaların karmaşık gereksinimlerini uygulamayı önemsiz hale getiren bir dizi özellik sunar.

NodeJS‘in avantajlarından biri, JavaScripti bilen bir ön uç geliştiricinin daha yüksek ücretle tam bir yığın geliştirici olarak kiralanabilmesidir. Ekipler, bir uygulamanın ön ucunu ve uygulamanın arka ucunu tek bir dil kullanarak oluşturabilir. NodeJS arka uçta kullanmak daha mantıklıdır çünkü JavaScript‘i aynı kurallar, kod stili, araçlar vb. ile arka arkaya kullanacaksınız.

NodeJS bilmek sizi işverenler için daha değerli kılar, çünkü onlar zaten font ucunda ve arka uçta JavaScript uygulama sürecindedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Tavsiyeleri

Siberdefter © Tüm Hakları Saklıdır.

Exit mobile version