Connect with us

Hi, what are you looking for?

PHP

PHP Dersleri Bölüm 1: PHP Nedir ve Ekrana Yazı Nasıl Yazdırılır?

php nedir
PHP Dersleri Bölüm 1: PHP Nedir ve Ekrana Yazı Nasıl Yazdırılır?

Merhaba Siberdefter takipçileri, bugün platformumuzda bambaşka bir formata başlıyoruz ve yazılıma yahut bir şeyleri öğrenmeye ilgisi olanlara yazılı ve görselli eğitim seti oluşturuyoruz.

Siberdefter Okul serimizin ilk müfredatında sizlere PHP öğretmeye karar verdik. PHP dilini sizlere çok kolay ve kısa vadede öğretmeyi planlıyor ve böyle bir girişime başladığımız için ise gurur duyuyoruz…

PHP Nedir?

PHP: Hypertext Preprocessor, internet için üretilmiş, sunucu taraflı, çok geniş kullanımlı, genel amaçlı, içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir. İlk kez 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından yaratılan PHP’nin geliştirilmesi bugün PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir.

PHP Açılımı Nedir?

Yukarıdaki bölümde PHP Nedir? sorusuna cevap verirken HTML komutlarıyla çok kolay uyumluluk sağladığını belirtmiştik. Bu kolaylığı aslında isminden dahi öğrenebiliriz. PHP’nin açılımı Personal Home Page’dir.

PHP’de Değişken Tanımlamak

Değişken isminden de anlaşılabileceği üzere sürekli değişen bir kalıptır. Örneğin ekran görüntüsünde ben WELCOME_MSG isimli bir değişken tanımladım ve = operatörünü kullanarak içerisinde Hoş Geldiniz sözcüğünü atadım.

Advertisement. Scroll to continue reading.
  • Kural 1: Değişken tanımlarken $ operatörünü kullanırız ve asla Türkçe harfler (Ş,Ç,Ğ,Ö,İ) kullanmayız.
  • Kural 2: Değişkenlere eğer bir kelime yada metin atıyor isek bunları tek tırnak ‘Sizin yazınız’ ya da çift tırnak “Sizin Yazınız” kullanarak yapmalıyız.
  • Kural 3: Değişkenlere bir sayı tanımlıyor isek normal olarak sayıyı yazmamız yeterlidir.
  • Kural 4: Bir değişkene başka bir değişken atayabiliriz. Bunun için yapmamız gereken bir diğer değişkeni olduğu gibi atama operatöründen sonra yazmak olacaktır.

PHP ile Ekrana Yazı Yazdırmak

PHP dili web siteleri oluşturulurken kullanılan bir dildir. Amacı bir veritabanından bilgi çekmek ve kullanıcıya göstermek, bir bilgiyi kullanıcıdan alıp veritabanına göndermek diye ilerlemektedir.

Başlayalım: Değişken ile yazdırmak

Yukarıdaki ekran görüntüsünü açıklamak ile başlayalım; PHP kodları yazarken <?php etiketini açmalı ve ardından ?> ile kapatmalıyız. Bu iki etiket arasına istediğimiz PHP komutlarını yazabiliriz fakat direkt HTML kod parçalarını yazamayız.

Bu örnekte ben yazımı HTML betimleme dilindeki H1 etiketinin içerisinde yazdırdım. İlk olarak H1 etiketine PHP etiketlerimi açtım ve ardından yazdırma komutum olan ‘print’ sözcüğünü ekledim daha sonra değişkenimi belirterek yazımı yazdırdım.

Yazımızı iki farklı şekilde yazdırabiliriz; birincisi ‘print’ sözcüğünü kullanmaktır. Bu sözcük PHP dilinin son sürümleri ile gelmiş bir yeniliktir eğer Python gibi yenilikçi dilleri biliyorsanız yada gördüyseniz bu sözcük sıkça kullanılır. Bir diğer yöntem ise ‘echo’ sözcüğünü kullanmaktır.

Sabit olarak yazdırmak

Ben bir yazıyı sabit olarak yazdırmak isteyebilirim. Bu genelde bir uyarı metni yahut bir site ismi olabilir. O zaman echo komutumu fonksiyon olarak yazmam gerekir:

echo(‘Yazılacak metin’);

Resimde parantez sonrasında noktalı virgül yok fakat örneğimde kullandım. Peki neden? Eğer echo komutumdan sonra başka bir PHP kodları yazmayacak isem bu blok kapanacak ise koymama gerek yoktur lakin echo komutumun var olduğu php etiketlerinin içine başka kodlar yazılacak ise noktalı virgül şarttır.

Başka bir yöntem

Advertisement. Scroll to continue reading.
Written By

Siberdefter'de Chief Executive Officer

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Tavsiyeleri

Yazılım

Merhaba Siberdefter okurları, bugün yazılımcıların kod yazarken ortaya koyduğu yanlışları anlatacağız. Bildiğiniz üzere programalama dilleri ile bir çok kategoride hazır siBstem kurabiliriz; İçerik Yönetim...

PHP

Microsoft son zamanlarda Windows PHP desteği bırakacağını duyurmuştu. PHP, Windows Vista’dan başlayarak Windows’da uzun bir süreyi kapsayan desteğe sahip durumda. Şu anda Microsoft, PHP...

PHP

Merhaba Siberdefter okurları, bugün sizler ile birlikte PHP Dersleri serimize devam ediyoruz; bu derste bir PHP dosyasına bir başka PHP dosyasını dahil etmeyi öğreneceğiz....

PHP

Günümüzde halen popüleritesini sürdüren ve okullarda büyük bir ilgi görerek öğretilen snde mutlaka bilmeniz gereken bir kaç terimden bahsedeceğim. Eğer internette bir kaç PHP...

Advertisement