Typescript

Typescript Dersleri: Değişken Tanımlama

typescript-dersleri

Merhaba Siberdefter okurları bugün sizlerle Typescript Dersleri’mizin ilk bölümü ile karşınızdayız. Siberdefter Akademi programımız sayesinde sizlere bir çok programlama dilini öğretmek için elimizden geleni yapacağız bugün ise Typescript diline giriş yapıyoruz.

Typescript Nedir? Typescript ile Javascript arasında ne tür farklılıklar vardır gibi sorular varsa aklınızda, daha önce hazırlamış olduğunuz makaleye göz atabilirsiniz.

Typescript Değişken Tanımlama

Typescript, Microsoft tarafından geliştirilmiş bir Javascript derleyicisidir. Kendisinin sade javascript dilinden tek farkı daha detaylı bir değişken tanımlama ve daha az kod parçacığına hakim olmaktır.

let name: string;

Yukarıda sıradan bir değişken tanımlaması yaptım. Typescript ECMA6 kurallarını kullandığından ötürü biz değişkenlerimizi iki farklı türde tanımlıyoruz; birincisi değişen ikincisi sabit.

Yukarıda ki örnekte yer alan “let” eğer bu değişkenim ilerleyen kodlarda değişime uğrayacaksa mesela bir üyelik sisteminde kullanıcı, sitede ki adını değiştirebilecekse orada kullanacağım değişken let ile başlamalı.

Advertisement. Scroll to continue reading.
const siteName: string;

Ama eğer bir site ismi tanımlıyorsan bunu “const” ile başlatmalıyım yani ben derleyicime diyorum ki bu değişken ilerleyen kodlarda değerini kaybetmeyecek.

let name: string;
const siteName: string;

Peki şimdi değişken isminin karşısına neden string kavramını yazdım? Bu tanım ile ben bu değişkenlerin sadece metin içerebileceğini her ne olursa olsun bir sayı yada bir string dizisi olmayacağını belirttim.

Eğer ben “name” isimli değişkenimin bir metin dizisi olacağını belirtecek olsaydım şu yöntemi uygulamam gerekecekti:

let name: string[];

Uzun lafın kısası Typescript dilinde değişken tanımlar iken önce gerekli “let veya const” ibarelerini ardından ismini iki nokta atama operatörü ile türünü yazıyoruz.

let name: string[];
name = ['Cenk','İrem','Arif','Halit'];

Değişkenime değer atamak istediğim zaman ise bir alt satırda ya da noktalı virgülden sonra değişken adını yazıp karşısına eşittir ekleyip (bu örnekte dizi yaptığımızdan köşeli parantezler açacağız) array işaretlerimi açıp kapatıp (‘ ‘) tırnak içerisinde gerekli isimleri yada metinleri yazacağım.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2 Comments

  1. Pingback: Typescript Dersleri: Fonksiyonlar (Functions) | Siberdefter

  2. Pingback: Typescript Dersleri: Class (Sınıf) Yapısı | Siberdefter

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Tavsiyeleri

Yazılım

Merhaba Siberdefter okurları, bugün yazılımcıların kod yazarken ortaya koyduğu yanlışları anlatacağız. Bildiğiniz üzere programalama dilleri ile bir çok kategoride hazır siBstem kurabiliriz; İçerik Yönetim...

Typescript

Merhaba Siberdefter okurları bugün sizlerle Typescript Dersleri’mizin ilk bölümü ile karşınızdayız. Siberdefter Akademi programımız sayesinde sizlere bir çok programlama dilini öğretmek için elimizden geleni...

Typescript

Merhaba Siberdefter okurları bugün sizlerle Typescript Dersleri’mizin ilk bölümü ile karşınızdayız. Siberdefter Akademi programımız sayesinde sizlere bir çok programlama dilini öğretmek için elimizden geleni...

Yazılım

Dostlar selam, bugün sizlere Typescript‘ten bahsedeceğiz ve Javascript ile aralarındaki farktan konuşacağız ve günün sonunda ise hangisinin daha ağır bastığına karar vereceğiz. Hiç uzatmadan...

Siberdefter © Tüm Hakları Saklıdır.

Exit mobile version