Typescript

Typescript Dersleri: Class (Sınıf) Yapısı

typescript-dersleri

Merhaba Siberdefter okurları bugün sizlerle Typescript Dersleri’mizin ilk bölümü ile karşınızdayız. Siberdefter Akademi programımız sayesinde sizlere bir çok programlama dilini öğretmek için elimizden geleni yapacağız bugün ise Typescript dilinde function dediğim fonksiyon tanımlamaya geçiyoruz.

[Okumadıysanız Hatırlatalım] TYPESCRİPT DERSLERİ: DEĞİŞKEN TANIMLAMA

[Okumadıysanız Hatırlatalım] Typescript Dersleri: Function (Fonksiyonlar)

Programlama dillerinde en çok kullandığımız ve biz yazılımcılar için en büyük önem teşkil eden yapılardan birisi de class (sınıf) yapısıdır. Yazdığım yazılımı daha da basitleşitirir ve bir düzene kavuşturur.

class Member {
   name:string;
   age:number;
   phone:number;

   constructor(name:string,age:number,phone:number){
       this.name = name;
       this.age = age;
       this.phone = phone;

       console.log('Yeni Kullanıcı Oluşturuldu');
   }
}

‘Member’ isminde bir sınıf oluşturdum, bu sınıfın amacı üç temel bilgiyle bir kullanıcı yapısı kurması. Sınıfımın birde constructor kısmı var böylelikle yeni bir üye tanımlarken bana yardımcı olacak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

constructor’ıma üç parametre verdim bunlar sınıfımın ihtiyaç duyduğu bilgileri topluyor sınıfımdaki değişkenlere atıyor. Artık sınıfıma belirli başlı fonksiyonlar yazarak bu bilgileri değerlendirebilirim.

Constructor Nedir?

Sınıf tabanlı nesne yönelimli programlamada, yapıcı, nesne oluşturmak için çağrılan özel bir alt program türüdür. Yeni nesneyi kullanıma hazırlar ve genellikle yapıcı tarafından gerekli üye değişkenleri ayarlamak için kullandığı argümanları kabul eder.

Class Kullanımı

Aslında diğer programlama dillerinde ve ham javascript dilinde olduğu gibi class’ın kullanımı gayet aynı ve basittir. Aşağıda örnek kullanımı sizlere sunmuş bulunmaktayım;

let Cenk = new Member("Cenk",18,9050123456789);

Class kullanımında yeni bir değişken oluşturuyor içerisinde new komutu ile yeni ve boş bir sınıf oluşturmasını emredip referans alacağı sınıfın adını veriyorum. Böylelikle Member sınıfının boş halini “Cenk” isimli değişken için oluşturuyor.

Ardından constructor yapımda ayarladığım bölüme ihtiyaç duyulan parametreleri gönderiyorum ve sınıfımı oluşturuyorum. Gerekli yazımı tamamladığınız zaman tarayıcı konsolunuzda “Yeni Kullanıcı Oluşturuldu” mesajı görüntülenecektir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Tavsiyeleri

Typescript

Merhaba Siberdefter okurları bugün sizlerle Typescript Dersleri’mizin ilk bölümü ile karşınızdayız. Siberdefter Akademi programımız sayesinde sizlere bir çok programlama dilini öğretmek için elimizden geleni...

Typescript

Merhaba Siberdefter okurları bugün sizlerle Typescript Dersleri’mizin ilk bölümü ile karşınızdayız. Siberdefter Akademi programımız sayesinde sizlere bir çok programlama dilini öğretmek için elimizden geleni...

Siberdefter © Tüm Hakları Saklıdır.

Exit mobile version