Connect with us

Hi, what are you looking for?

Apple

Apple ve Google, iOS ve Android’de bir koronavirüs izleme sistemi oluşturuyor

Apple ve Google, koronavirüsün yayılmasını izlemek için kullanıcıların Bluetooth Düşük Enerji (BLE) iletimleri ve sağlık kuruluşlarından onaylı uygulamalar aracılığıyla veri paylaşmasına izin veren bir sistem yapacağını duyurdu.

Apple ve Google, koronavirüsün yayılmasını izlemek için kullanıcıların Bluetooth Düşük Enerji (BLE) iletimleri ve sağlık kuruluşlarından onaylı uygulamalar aracılığıyla veri paylaşmasına izin veren bir sistem yapacağını duyurdu.

Bir dizi belge ve teknik incelemede yer alan yeni sistem, temas izleme ağı oluşturmak için kısa menzilli Bluetooth iletişimlerini kullanacak ve birbirlerine yakın olan telefonlarda kapsamlı veri tutacaktır. Sağlıkçı yetkililerinin resmi uygulamaları bu verilere erişecek ve bunları indiren kullanıcılar COVID-19 teşhisi konulduklarını bildirebilecekler. Sistem ayrıca, virüs bulaşmış bir kişiyle yakın temas halinde olup olmadıklarına dair kullanıcıları da uyaracaktır.

Apple ve Google, Mayıs ayı ortasında bir çift iOS ve Android API’si tanıtacak ve bu sağlık yetkililerinin uygulamalarının bunları uygulayabileceğinden emin olacaklar. Bu aşamada, kullanıcılar, kişi izlemeye katılmak için, uygulamayı benimsemeyi sınırlandırabilecek bir uygulama indirmeleri gerekir. Ancak API tamamlandıktan sonraki aylarda şirketler, iOS veya Android telefonu olan herkesin hemen kullanabileceği bir seçenek olarak temel işletim sistemine izleme işlevselliği oluşturmaya çalışacaklar.

Kontakt bir kişinin kiminle temasa geçtiğini ve başkalarını enfekte etmesini önlemeye çalışmayı içeren temas izleme – COVID-19’a en umut verici çözümlerinden biridir, ancak bunu yapmak için dijital gözetim teknolojisini kullanmak gerekir. Bu haftanın başlarında, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği , kullanıcıların telefon verileriyle izlenmesiyle ilgili endişeler ortaya koydu ve herhangi bir sistem kapsamının sınırlandırılması ve kullanıcı gizliliğinden ödün vermekten kaçınması gerektiğini savundu.

GPS verilerinin kullanılması gibi diğer bazı yöntemlerin aksine, bu Bluetooth planı insanların fiziksel konumlarını izlemez. Temel olarak yakındaki telefonların sinyallerini 5 dakikalık aralıklarla alır ve aralarındaki bağlantıları bir veritabanında depolar. Bir kişi koronavirüs için pozitif test yaparsa, uygulamaya virüs bulaştığını söyleyebilir ve önceki günlerde telefonları yakın mesafeden geçen diğer insanları bilgilendirebilir.

Sistem, verilerini paylaştıktan sonra bile, kişilerin tanımlanmasını önlemek için bir dizi adım atmaktadır. Uygulama düzenli olarak Bluetooth üzerinden bilgi gönderirken, statik bir kimlik yerine anonim bir anahtar yayınlayacak ve bu anahtarlar gizliliği korumak için her 15 dakikada bir döngü yapacak. Bir kişi enfekte olduğunu paylaşsa bile, uygulama yalnızca bulaşıcı oldukları dönemdeki anahtarları paylaşacak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Yöntemin hala potansiyel zayıflıkları vardır. Kalabalık bölgelerde, bitişik odalardaki insanları işaretleyebilir ve böylece insanlar gereksiz yere endişelenebilir. Ayrıca, bir kişinin ne kadar süre maruz kaldığının nüansını yakalamayabilir – örneğin, tüm gün enfekte olmuş bir kişinin yanında çalışmak, sizi sokakta yürümek yerine çok daha büyük bir viral yüke maruz bırakacaktır. Ayrıca, kısa vadede uygulamalara ve uzun vadede güncel akıllı telefonlara sahip olan insanlara bağlıdır, bu da daha düşük bağlantıya sahip alanlarda daha az etkili olduğu anlamına gelebilir.

Written By

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Tavsiyeleri

Apple

Apple platformuna uygulama geliştirirken kullandığımız Pods (Pod veya Cocoapods) Apple Sillicon işlemcili yeni nesil Mac ve Macbook cihazlarda problem çıkartabiliyor. Bu makalede ise bu...

Yapay Zeka

Google, yapay zeka alanında önemli bir adım atarak, geliştirdiği mesajlaşma botu Google Bard’ı genel erişime açtığını duyurdu. Uzun süredir kapalı beta aşamasında olan Bard,...

Yazılım

Firebase, Google tarafından geliştirilen bir mobil ve web uygulamaları geliştirme platformudur. Firebase, veri depolama, veritabanı, kullanıcı yetkilendirme, push bildirimleri, gerçek zamanlı sohbet ve benzeri...

Apple

ABD merkezli teknoloji ve yazılım devlerinden Apple, iPhone SE 2022 modelini tanıttı. 5G bağlantı teknolojisi ve A15 Bionic yonga seti güncellemesi ile gelen akıllı...

Advertisement