Connect with us

Hi, what are you looking for?

Haberler

Türkiye Yapay Zeka Haftası Başlıyor!

Türkiye’nin önder şirketleri, teknoloji devleri, yerli ve yabancı 100’den fazla konuşmacı ile suni zeka girişimlerinin katılmış olduğu Türkiye Yapay Zeka Haftası (TR AI Week) başladı.

Tüm hafta sürecek TR AI Week’in açılışında TRAI Kurucusu Halil Aksu, Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin kuruluşunu ve amacını anlattı. “Yapay zeka medeniyetimizin yeni işletim sistemi olacak” diyen Halil Aksu laflarına şu şekildeki devam etti: “2017’de hemen hemen erken dönemdi. Şimdi 150+ suni zeka girişimi sayıyoruz, her ay 5 – 10 adet ilave ediyoruz. Yapay zeka ile beraber yaşamayı öğreneceğiz. Çünkü suni zeka hayatımızın her alanında var olacak. Yapay zeka imaj işlemeyle insan bakış açısından iyi görmeye, ses işlemeyle insan kulağından daha iyi duymaya, naturel dil işlemeyle insandan oldukca daha iyi ve süratli anlamaya başladı. Tüm bu özellikler de suni zekanın eğitime, finansa, otomotive, perakendeye ve daha birçok sektöre kıymet katmasını sağlıyor. TR AI Week’te bütün bu alanlarda suni zekanın katmış olduğu değerleri alanında uzmanlar kişilerle örnekler vererek konuşacağız.”

Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı

Halil Aksu’nun konuşmasının peşinden Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı konferans yaptı. “Aklımızın karıştığı, önümüzü göremediğimiz nerdeyse her gün yeni bir olguyla karşılaştığımız bir dönemdeyiz. Sadece ülkeler değil kurumlar da nerdeyse 5 yıl ilkin yazdığı senaryoyu uygulamayacak durumdalar. Eski endüstriyel ülke rekabeti yerine bambaşka rekabetler göreceğiz.” diyen Faruk Eczacıbaşı gençlerin bilinçlenmesinin mühim bulunduğunu vurgulayarak laflarına şu şekildeki devam etti: “Gençlerin gerçekleri görebilmeleri, değişik gerçekleri değerlendirebilmeleri mühim. O yüzden TR AI Week’i oldukca önemsiyorum. Bu bilinçlenme yönünde de oldukca mühim bir misyon üstlendiğini düşünüyorum. Bugün Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi ile Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğini paylaşmak benim için büyük bir gururdur.”

“Sanayi’nin Yeni Gücü: Veri ve Yapay Zeka”

TR AI Week’teki bir sonraki konuşmacılar Attilla Bayrak (SabancıDx, İleri Veri Analitiği Genel Müdür Yardımcısı) ve Suat Hayri Bekircan (Kordsa, Opex Grup Müdürü) oldu. “Sanayi’nin Yeni Gücü: Veri ve Yapay Zeka” başlıklı sunumunda Attilla Bayrak şu açıklamalarda bulundu: Bir tarafta dijital dünya bir yanda fizyolojik dünya eş zamanlı olarak varlar. Projeler, dijital ikizlerinin var olduğu düşünülerek planlanması gerekiyor. Fiziksel hayattaki sanayi mühendisliği akışlarının dijital ikizlerinin çıkarıldığı, en iyi üretimin, en iyi sonuçlara ulaşmasını hedefleyen süreçler tasarlanıyor. Bu uygulamaların bir olay örneği olarak Kordsa örneğini, Suat Hayri Bekircan, üretim ve tedarik zinciri uygulamalarına suni zeka kullanımının katmış olduğu kıymeti katılımcılara anlattı.

“Sürekli ve Kendi Kendine Öğrenen Sistemler”

TR AI Week’in bir sonraki konuşmacısı Altan Atabarut (SAS Türkiye ve Orta Asya Müşteri Danışmanlığı Ülke Müdürü) oldu. Farklı teknolojilerin çıktığını ve yeni sanılan teknolojilerin değiştiğini belirten Altan Atabarut laflarına şu şekildeki devam etti: “Sürekli yenilenen teknolojilere ahenk sağlamak için devamlı ve kendi haline öğrenen sistemlere gereksinim duyuluyor.

Yeni teknoloji olarak entegre ettiğimiz teknolojilerin işe yaramadığı ortaya çıkmış olduğu için gündemden kalkabiliyor. Gelen verinin süratli bir biçimde işinize entegre edilmesi gittikçe ehemmiyet kazandı. Bir hata yapıyoruz. Veriyi işleme süreçlerini ilkin oldukca pahalı olan depolama sistemlerini satın alıyoruz, sonrasında oldukca büyük ve oldukca kapsamlı olarak biriktirilen ve depolanan verilerin analizi, bu büyük ve kapsamlı verilerin analizinden çıkan sonuçlara gore verilen kararlar ve bu sürecin geri bildiriminin alınarak tatbik raporlarının hazırlanması olarak işliyor ve bu süreçlerde milyonlarca dolar harcanıyor. Hızlı bir biçimde gelen anlık verinin analizi ve bu analize müsait anlık kararlar verebilmeliyiz.”

“İleri Analitik ile Dijital Dönüşüm”

TR AI Week’teki bir sonraki konuşmacı “İleri Analtik ile Dijital Dönüşüm” başlıklı sunumuyla Koç Digital Şirket Müdürü Önder Kaplancık oldu. En mühim noktalardan birinin pak informasyon alabilmek bulunduğunu vurgulayan Önder Kaplancık COVID-19’un ileri analitiğin popülerliğini artırdığını belirtti ve laflarına şu şekildeki devam etti: “İleri analitik alanındaki use-caselere bakıldığında, değişik uygulamalar teknolojiler kullanılabiliyor. ML yada derin öğrenme veya ancak forecasting teknoloji de kullanılabiliyor.”

“Yeni Nesil Diyalogsal Yapay Zeka Geleceği Nasıl Şekillendirecek?”

TR AI Week’teki bir sonraki konuşmacı CBOT CEO’su Mete Aktaş oldu. 2019 senesinde 1.3 milyar Amerika doları olan chatbot market büyüklüğünün, 2024 yılına gelindiğinde 7.6 milyar Amerika doları olmasının beklendiğini belirten Mete Aktaş, Chatbot’ların geleceğinin iyi mi şekilleneceğiyle alakalı şu şekildeki konuştu: “Yapay zekanın algılama kapasitesi daha çok olacak. Çoklu kanal deneyimi daha yaygın hale gelecek. İnsanlaştırma oldukca daha mühim hale gelecek. Yapay zeka insanların yerini alamayacak, hiç bir vakit insansız çözümler haline gelmeyecek. Bu çözümler insanların hayatlarını kolaylaştıracak çözümler olarak hayatımızın bir parçası olacak. Bir projenin uçtan uca hayata geçirilmesi gün geçtikçe daha da hızlanacak. Yazılım platformları dönüşecek.”

“Bağlantılı, Paylaşımlı, Otonom Sürüş Deneyimi”

TR AI Week’teki “Bağlantılı, Paylaşımlı, Otonom Sürüş Deneyimi” paneline Ali Peker (Adastec), Hayriye Karadeniz (Ford Otosan), Özlem Vidin Engindeniz (Mercedes Benz – Daimler), Oğuzhan Yıldız (Renault Mais) katıldı. Ceyda Özkul’un (ALJ Finans) moderatörlüğünü üstlendiği panelde Hayriye Karadeniz ve Özlem Vidin Engindeniz, suni zekanın otomotiv sektöründe nerelerde kullanıldığı, iyi mi ele alındığını ve gelişen teknolojilerle ortaya çıkan yeni nakliyecilik şekillerine dair görüşlerini paylaştı. Ali Ufuk Peker ve Oğuzhan Yıldız otonom araçların iyi mi yaygınlaşacağı, bu dönüşüm periyodunun iyi mi olacağı ve otonom araçların mesleklerde iyi mi değişim oluşturabileceği ile alakalı öngörülerini anlattı.

“Bankacılıkta Hasat Zamanı”

Bankacılıkta suni zeka çalışmalarının ilk ürünlerinin çıkmaya başladığının belirtildiği “Bankacılıkta Hasat Zamanı” panelinde suni zekanın sektöre iyi mi kıymet katmış olduğu örnekleriyle konuşuldu. Digitopia’dan Emir Sarıcalı’nın moderatörlüğünü üstlendiği panele Işıl Funda Öney Babacan (HSBC- CIO ve Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı), Melikşah Utku (Albaraka Türk- Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür), Ümit Bilik (Türkiye İş Bankası- Veri Yönetimi Bölüm Müdürü) ve Tolga Durdu (Fibabanka – Genel Müdür Danışmanı) katıldı. Bankacılık sektöründe, müşterilere, iş süreçlerine ve çalışanlara kıymet katan suni zeka uygulamalarına örnekler verildi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Yapay zeka çalışmalarının gelecekte hem mevcut kullanım alanlarının derinleşeceği bununla birlikte ekosistemin genişlemesiyle beraber yeni kullanım alanlarına yayılacağı konuşuldu. Panelin son bölümünde suni zekanın potansiyelinden yararlanmak için ihtiyaçlar ile çalışmaların zorlukları ele alındı.

“Sigortacılıkta Akıllık Müşteri Takibi”

Zekeriya Öznam’ın (Katılım Emeklilik- Head of IT) moderatörlüğünü yapmış olduğu “Sigortacılıkta Akıllık Müşteri Takibi” paneline Aziz Fahri Arkan (Avivasa- İş Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı), Mehmet Abacı (Anadolu Sigorta- CIO) ve Metin Demirel (Aksigorta Teknoloji, Dijital ve Bireysel Teknik Genel Müdür Yardımcısı) katıldı. Sigortacılıktaki suni zeka yatırımlarına, bu uygulamaların katmış olduğu değere değinen konuşmacılar suni zekanın sigorta şirketlerinde hangi alanlarda kullanıldığını örnekleyerek, gelecekte kullanım uygulamalarına dair öngörülerini anlattı.

“Dijital Olgunluğunu Bilen Dijital Dönüşüm Liderleri”

TR AI Week’in ilk gününün son paneli “Dijital Olgunluğunu Bilen Dijital Dönüşüm Liderleri” oldu. Moderatörülüğünü Harvard Business Review Türkiye Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan’ın yapmış olduğu panelde konuşan Göksal Güngör (Assan Alüminyum’un CEO’su) Digitopia ile yaptıkları “Dijital Olgunluk Ölçümlemesi” çalışmasından bahsetti.

Bu çalışmanın müessese arasında ciddi bir farkındalık ve hizalanma sağladığını anlatım eden Göksal Güngör öğrenmiş oldukları dijital olgunluk skorunun önceliklerini, hedeflerini ve yatırımlarını şekillendirmekte mühim bir katkı sağladığını vurguladı.

SabancıDx Genel Müdürü Burak Aydın ise, “Yeni Neslin Sabancısı” vizyonunun kalbinde dijital dönüşüm bulunduğunu, bundan dolayı de şirketlerin dijital olgunluk skorlarının tertipli olarak çıkarılmasının elzem bulunduğunu vurgularken bu alanda Digitopia ile iş donanması yaptıklarını anlatım etti. TRAI Kurucusu ve Digitopia’nın Yönetici Ortağı Halil Aksu ise, “Dijital dönüşümün uzun bir yolculuk” bulunduğunu anlatım ederek, şirketlere mevzuyla alakalı mühim tavsiyelerde bulundu.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Written By

Siberdefter'de Chief Executive Officer

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Tavsiyeleri

Advertisement