Siberdefter Akademi’de CSS Dersleri kaldığı yerden devam ediyor ve bugün CSS’in sözde sınıflarından :not() methodunu öğreniyor olacağız. Özellikle detaylı arayüz çalışmalarında oldukça faydası dokunan bu method projelerinizde inanılmaz bir kolaylık sağlayacak.
İsminden de anlaşılabileceği üzere olumsuz durumlarda kullanılan :not() bir şeyi içermiyorsa, bir şey değilse durumlarında kullanılır. Örneğin bir listede son eleman değilse şu stillendirmeleri uygula gibisinden.
<ul>
<li>Açıklama 1</li>
<li>Açıklama 2</li>
<li>Açıklama 3</li>
<li>Açıklama 4</li>
<li>Açıklama 5</li>
<li>Açıklama 6</li>
</ul>
6 adet li elemanına sahip bir ul-li yapısı kurdum ve şimdi ise içerisinde “Açıklama 6” yazan li elemanına kadar her bir li elemanının yazı rengini kırmızı yapacağım.
ul li:not(:last-child) {
color: red;
}
:not(:last-child) kullanımı son li elemanına gelene kadar her bir li’nin yazı rengini kırmızı yapacak ve en son içerisinde “Açıklama 6” yazan li elemanına sıra geldiğinde onun rengini değiştirmeyecek.
Eğer ben içerisinde “Açıklama 7” yazan bir li elemanı daha eklersem bu sefer “Açıklama 6” yazan li elemanı da kırmızı renkte yazılacak ama yeni eklenen li elemanı yine saptanmış renkte kalacak.
