Bilim adamları Mars atmosferinde yeşil bir ışık belirlediler. Benzer bir parıltı bazen Dünya’nın uzuvlarına baktıklarında uzay istasyonundaki astronotlar tarafından görülür.
Işıma, güneş ışığı tarafından etkilendiğinde oksijen atomlarından dolayı meydana geliyor.
Bu olayın uzun süredir diğer gezegenlerde meydana geleceği tahmin ediliyor, ancak Mars’ta ortak bir Avrupa-Rus uydusu olan Trace Gas Orbiter (TGO), gözlemi Dünya’nın ötesindeki ilk ışık süzmesi.
İngiltere Açık Üniversitesi’nden Dr. Manish Patel “Güzel bir sonuç” dedi.
“Asla bu tür şeyleri aramak için bir görev planlamıyorsun. Bugün Mars’a gelmeden önce yapacağımız bilim konusunda çok net olmalıyız. Ama oraya vardığımızda ‘ “Bir bakalım.” Ve işe yaradı. ” dedi.
- Mars gezegeninde çamur ‘kaynar diş macunu gibi’ akar
- Amerika’nın bir sonraki Mars gezgini Azim olarak adlandırılacak
Açıkçası, bu Kuzey ve Güney Işıkları gibi klasik aurora’dan farklı. Bu emisyonlar, Güneş’ten uzaklaşan atmosferik moleküller ve yüklü parçacıklar arasındaki çarpışmaların sonucudur. Dünya’da bu tür etkileşim, gezegenimizin güçlü manyetik alanından büyük ölçüde etkilenir ve bu parçacıkları kutuplara indirir.
Aurora, Mars’a tamamen aynı şekilde odaklanmamıştır, çünkü bu dünyanın küresel bir manyetik alanı yoktur, ancak bu tür emisyonlar yine de mevcuttur ve zaten gözlemlenmiştir.
Dünya’nın kenarında astronotların ve şimdi Mars’taki TGO’nun gördüğü yeşil parıltı ayrı bir kökene sahip. İşi yapan güneş ışığı. Oksijen atomları daha yüksek bir enerji seviyesine yükseltilir ve dinlenme durumlarına geri döndüklerinde, anlatılan yeşil emisyonu üretir.
Dünya atmosferinde bol miktarda oksijene sahiptir. Ancak Mars’ta büyük ölçüde sadece karbondioksitin bir parçalanma ürünü olarak bulunur. Güneş ışığı CO2’deki oksijen atomlarından birini serbest bırakır ve Kızıl Gezegende yeşil parlayan bu atomun geçişidir.
TGO, heyecanlı oksijeni bir görüntüleme kamerasıyla değil, dolayısıyla güzel resimlerle değil, Nomad spektrometre paketiyle algılar. Bu alet oksijeni çok özel yüksekliklerde görür.
In Nature dergisinde Astronomi yayımlanan bir makalede , bu rakımlar yüzeyi üzerinde 80km ve 120km altındadır. Kesin rakımlar CO2 basıncına bağlıdır.
Dr. Patel, “Ve bu emisyonun bulunduğu yerlere bakarak, atmosferin kalınlığını ve nasıl değiştiğini anlayabilirsiniz” dedi.
“Yani, eğer bu ışık fenomenini gözlemlemeye devam edecek olsaydınız, atmosfer değişiminin yüksekliğini, misal olarak toz fırtınaları sırasında ısındığında yaptığı bir şeyi görebilirsiniz. Mars’a inmeye çalıştığımızda karşılaştığımız bir sorun, çünkü biz yüzeye çıkmak için saban sürdüğümüzde atmosferin ne kadar kalın olacağından asla emin olamayız.
Teorik olarak, bu nedenle, Mars problarının girişi, inişi ve inişine rehberlik eden modelleri bilgilendirmek için yeşil parıltı gözlemlerini kullanabilirsiniz.
Mars’taki parıltı, TGO’nun Kraliyet Belçika Uzay Havacılığı Enstitüsü (IASB-BIRA) tarafından yönetilen Nomad enstrümanı tarafından tespit edildi. Dr. Patel, Nomad’ın ultraviyole ve görünür spektrometresi üzerine ortak araştırmacıdır.
