Connect with us

Hi, what are you looking for?

Teknoloji

Yapay Zekalar Ne Kadar Yaratıcı Olabilir?

Psikopatlar, Yapay Zeka Hakkında Bize Ne Öğretebilir?
Psikopatlar, Yapay Zeka Hakkında Bize Ne Öğretebilir?

Miyase Sertbarut, edebî yaratıcılığın boyutlarını sorguladığı yeni romanı “Asistanın İsyanı”nda, bu sorunun yanıtını arıyor.

Tudem Yayınları etiketiyle raflara yerleşen kitap, hızla dijitalleşen dünyada kendi varlığını oluşturmaya çalışan genç bir yazar ile son teknoloji harikası bir dijital asistanı karşı karşıya getiriyor.

Yapay zekâ insan zihnine karşı…

Sürükleyici kurgusuyla okurunu kıskıvrak yakalayan “Asistanın İsyanı”, insan zihninin ezber bozma yeteneğine isyan bayrağı çekenbir yapay zekânın “benlik” kazanma arzusunu ustalıkla hikâyeleştiriyor.

Fikir ve sanat eserleri özelinde hak ihlalleri ve etik değerler üstüne düşündüren Miyase Sertbarut; insanların, hayat verdikleri makinelerle er ya da geç zorlu bir çatışmaya girişeceği öngörüsünde bulunmayı da ihmal etmiyor.  

Gençliğin nabzını tutan sürükleyici bir bilimkurgu romanı…

Atanamamış bir öğretmen olan Hikmet’in en büyük hayali, gelecekte iyi bir yazar olmaktır. Bu uğurda yayınevlerinin kapısını aşındıran genç adamın talihi bir türlü yüzüne gülmez. Kaderine razı geldiği bir dönemde aklına eski bir dostu düşer.

Ta Amerika’dan kendisine uzanan yardım eli Hikmet’i tekrardan yaşama bağlayacak güçtedir. Yeni dijital asistanı Sera Gold sayesinde belki de tüm zamanların en iyi romanına adını yazdırmayı başaran Hikmet’in yazın serüveni bambaşka bir yöne evrilmek üzeredir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tüm bu olaylar yaşanırken üç liseli genç de bu girift maceranın parçaları hâline gelirler. Hackerlığın ve sosyal medyanın sınırlarını zorlayan Özge, Funda ve Aras; Sera’ya yem olmadan Hikmet’i içinde bulunduğu çıkmazdan kurtarabilecek midir?

Esin kaynağını yapay zekâ programları tarafından yazılan “gerçek” metinlerden alan Miyase Sertbarut, bu romanıyla edebiyatın sadece insanlara değil makinelere de ruh kazandırabileceğini gösteriyor.

Bir metni edebî eser kılan unsurların en temeline, yani duygulara değinirken zaaflarına yenik düşen gerçek ve sanal ruhların hayatlarından çarpıcı kesitler paylaşan “Asistanın İsyanı”, sürpriz sonuyla okurları şaşırtıyor.

KİTAP KÜNYESİ

  • Eser Adı: Asistanın İsyanı
  • Yazan: Miyase Sertbarut
  • Kapak Resmi: Mavisu Demirağ
  • Türü: Roman, 12 yaş ve üzeri
  • Baskı Detayları: 184 sayfa, Holmen Kâğıt, Karton kapak, 13,5 x 19,5 cm
  • ISBN / Barkod No: 9786052856727
  • Etiketler: Bilim ve Teknoloji, Etik Değerler, Yaratıcılık, Yapay Zekâ, Yazarlı

Written By

Siberdefter'de Chief Executive Officer

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editörün Tavsiyeleri

Metaverse

Metaverse teknolojisi fiziksel ve dijital dünyayı buluşturmaya devam ediyor. Yetişkinlerin %74’ü gelecek dönemde metaverse’e katılmayı düşünürken, dünyanın ilk sanal vatandaşı ise Maltalı Marija oldu....

Sanat

Yapay zekanın eşsiz desteği ile, Beethoven‘ın Onuncu Senfonisini tamamlandı – ya da en azından makine öğrenimi ile eğer Beethoven bitirmiş olsaydı, o müzik parçasının...

Yazılım

2017 yılında Kanada’nın dünyanın ilk ‘’Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’’ni yayınlamasının ardından birçok ülke benzeri belgeler yayınlamaya ve uygulamaya başladı. Pandemi ile ara verilmek zorunda...

Yazılım

Dijital teknolojilerin kullanım alanlarına her geçen gün yenileri ekleniyor. Son olarak erken çocukluk gelişimi, bakımı ve eğitiminin yaygınlaştırılması için yapay zeka destekli dijital ebeveyn...

Advertisement